X

Els protagonistes de l’obra ‘El retaule del flautista’ de Menorca recorden la gesta, 50 anys després

Una sàtira contra l'autoritarisme polític, que va ser prohibida al Teatre Principal de Maó pel Govern Civil

03/11/2023

Els protagonistes de l’obra ‘El retaule del flautista’ de Menorca recorden la gesta, 50 anys després

‘El retaule del flautista’, de Josep Teixidor, que parodia la faula del flautista d’Hamelí, és una farsa i sàtira política sobre el caciquisme i la corrupció municipal, i una crítica descarnada al poder polític, eclesiàstic i militar. La representació, a la tardor de 1973, fou una fita en la recuperació teatral a Menorca, en els últims espeternecs del franquisme.

Després de les dues primeres representacions al Teatre des Born, amb molt èxit, l’obra viatjà a altres localitats de l’illa, fins que, en arribar al Teatre Principal de Maó, el delegat del governador Civil la prohibí. Ironies de la vida, el diari Menorca atorgaria mesos després a la companyia el premi Protagonista de l’Any. Trenta anys d’ençà d’aquella primera representació, el 2003, la flauta tornà a sonar i l’obra pujà de bell nou als escenaris.

Ara, passats 50 anys de l’estrena, el record d’aquella primera representació es manté viu entre molts dels que hi participaren. Alguns d’aquells joves serien, amb el temps, personalitats importants de la política i la cultura. És el cas del que seria batle de Ciutadella, Antoni Salvador, que en va tenir cura de la direcció tècnica. Tolo Carreras i Guillem López Casasnovas, també actors en aquella representació mítica que convertí la cultura en una arma política contra el franquisme, expliquen que, 50 anys després, el text manté intacta la vigència pel que fa als reptes socials.

03/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Matilde Marquès Piris 04/11/2023

    Moltes felicitats i sera un gust poder disfrutat d’aquesta representació!! Han Passat anys peró encara ens queda feina , no ens podem cansar, Visca el tratte