X

Els psicòlegs volen erradicar el tabú del suïcidi en adolescents

Tres adolescents es varen suïcidar a les Balears el 2018

21/03/2019

Els psicòlegs volen erradicar el tabú del suïcidi en adolescents

Alumnes d'ESO de l'Institut sa Blancadona.

14

La Primera Jornada de Conducta Suïcida a la Infància i l’Adolescència, celebrada aquest dijous a les Balears, ha posat de manifest la necessitat que l’àmbit educatiu tracti sense tabús el suïcidi i se’n pugui parlar obertament per evitar casos futurs, ja que en els darrers anys ha augmentat el nombre de suïcidis en aquest col·lectiu i és la principal causa de mort dels joves d’entre 15 i 29 anys a l’Estat i la segona en les al·lotes. A les Balears, tres adolescents es varen suïcidar el 2018, segons la directora de l’Institut per a la Convivència i l’Èxit escolar, Marta Escoda.

Segons l’Observatori del Suïcidi, els centres educatius són, ara per ara, una de les principals barreres per poder afrontar aquesta problemàtica en els joves. Aquest observatori, creat fa dos anys pel Col·legi Oficial de Psicòlegs de les Illes, va posar en marxa una sèrie de conferències formatives tant per alumnes com per professors. Amb aquests dos anys però només cinc instituts de tots els centres de secundària de Palma i Calvià (que era on s’oferia la formació) s’han interessat, així com la Universitat de les Illes Balears. “A les escoles els fa por parlar dels suïcidis i pensen que el fet de parlar-ne incitarà als adolescents i això és un dels mites que no són certs”, defensa la psicòloga sanitària Adelina Sastre.

L’Observatori del Suïcidi té una sèrie de recomanacions que es poden trobar a la pàgina web de la conselleria d’Educació. La mateixa conselleria ara millora aquestes recomanacions d’acord amb els casos que s’han consumat. Calvià i Ciutadella són els municipis més conscienciats en la prevenció, ja que és on hi ha hagut suïcidis consumats.

Escoles i instituts són un pilar fonamental perquè els infants i els adolescents passen moltes hores als centres. Ara bé, el director de l’Oficina de Defensa dels Drets del Menor, Serafín Carballo, fa una crida a les famílies que controlin l’ús que els seus fills en fan de les xarxes socials perquè és una de les principals causes del suïcidi, juntament amb l’assetjament escolar (relacionat sobretot per la condició sexual). “Molts d’adolescents es veuen tal com les xarxes socials els responen. Per tant, si no tenen seguidors o no són populars per ells això és una desgràcia que els pot motivar, com l’assetjament escolar, al suïcidi”, explica Carballo.

21/03/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT