X

Els ramaders de Mallorca cobren el litre de llet a 34,5 cèntims després de la darrera pujada

Les altres dues indústries làcties de l'illa també han equiparat el preu per evitar fuites

11/02/2018

Els ramaders de Mallorca cobren el litre de llet a 34,5 cèntims després de la darrera pujada

El grup català Damm, que va comprar AGAMA, ha pujat 2 cèntims i mig el preu base del litre de llet a les 12 vaqueries que el proveeixen. L’augment ha provocat que de retruc, les altres dues indústries làcties de l’illa: Prilac i Grimalt també paguin més als seus socis per evitar fuites.

Després d’un estudi sobre el cost de producció d’un litre de llet elaborat a sis vaqueries de Mallorca, per comparar-lo amb la despesa d’una explotació catalana, l’empresa cervesera Damm, a final d’any, ha decidit pujar 1 cèntim amb 75, més 0,75 si es manté el 90% de la producció de l’any anterior.

Del maig del 2016 al setembre del 2017 han agonitzat cobrant 31 cèntims. Al setembre els n’apujaren un. Ara el cobren a 34 cèntims i mig. L’augment suposa uns mil euros més per una explotació que produeix 220 mil litres mensuals.

La trava està en el fet que no cobren la prima de quantitat, i la de qualitat podria veure’s reduïda a la meitat. Cobren 0,006 cèntims per dècima de més a partir del 3,7% de matèria greixosa i el 3,1% de proteïna, però l’empresa catalana ja ha avisat que estudia pagar només 0,003 cèntims.

Amb aquest preu i les actuals condicions, el darrer mes hi ha pagesos que han arribat a cobrar el litre a 38 cèntims de mitjana ponderada.

La pujada ha provocat que les altres indústries làcties de l’illa, com Grimalt, un mes més tard també hagin apujat el preu base del litre de llet per igualar els 34 cèntims i mig dels catalans. L’empresa d’es Llombards, que elabora formatge, brossat i llet formatjada, rep la llet de 5 socis; 2 de Campos, 2 més de Felanitx i 1 de Porreres que cobren la prima de qualitat a 0,003 i la quantitat, si produeixen més de 60 mil litres al mes, a 0,006 cèntims d’euro.

Prilac, la secció làctia d’Avícola Ballester té 2 socis a Campos i Llucmajor. També han equilibrat preus, però només cobren la prima de qualitat. La pujada es nota, però no basta.

Amb tot, les 19 vaqueries que queden en actiu a Mallorca vigilen les dades que maneja el Fons Espanyol de Garantia Agrària, ja que tot el sector lleter nacional ha tancat el gener amb la firma de contractes de compravenda a la baixa.

11/02/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris