X

Els Reis d’Orient arriben amb pluja per a totes les Illes

Consulta la previsió meteorològica per a aquest cap de setmana en què la part nord de Mallorca, Eivissa i Menorca es poden veure afectades per ruixats i fins i tot calabruix

04/01/2024

Els Reis d’Orient arriben amb pluja per a totes les Illes

El Temps

Després d’una tardor que ha estat molt poc productiva quant a precipitació a les Illes, ara som a les portes del primer episodi meteorològicament interessant de l’hivern. Un episodi que, tot sigui dit, no arreglarà la falta de pluja que arrossegam i tampoc farà tornar verds els camps que estan eixuts, però sí que creim que a alguns indrets plourà amb alegria, i l’aigua arribarà bé. La serra de Tramuntana parteix com a la zona més favorable per rebre una bona regada.

El responsable d’aquesta alteració que acabarà amb el llarguíssim període de domini anticiclònic és un canvi en la circulació i la dinàmica atmosfèrica. Deixarem enrere la circulació zonal d’oest a est per passar a tenir una circulació meridional, és a dir, sud-nord i nord-sud. Aquest tipus de circulació afavoreix que hi hagi un intercanvi de masses d’aire que pot ser molt abrupta. La visita d’un profund solc d’aire fred a les capes altes de l’atmosfera perforarà la massa d’aire temperada que dominava les nostres latituds, desplaçant la isoterma de -30ºC a uns 5.500 metres fins a les costes d’Algèria, i produint inestabilitat a la part davantera del solc. També s’ha de formar una baixa pressió en superfície cap a Itàlia, i això accentuarà un passadís de vent de mestral i del nord que bombejarà aire fred cap a les Illes. Amb tot, esperam un ambient plenament d’hivern com a mínim fins ben entrada la setmana que ve.

Previsió per al cap de setmana:

Divendres 5. Plourà durant el matí a totes les Illes. Pluges entre febles i moderades. A partir de migdia, s’obriran clarianes i tendrem un ambient relativament tranquil durant bona part del capvespre. En canvi, durant el vespre, s’espera una reactivació dels ruixats, amb possibilitat que siguin localment forts i amb calabruix. Ara bé, sembla que, com a mínim fins ben entrada la nit, seran sobretot les localitats situades a la meitat nord de Mallorca, Eivissa i Menorca aquelles que poden veure ploure més. De matinada, els ruixats ja poden afectar arreu de l’arxipèlag. Temperatures més baixes. Qualque flòbia de neu als cims de la Serra a darreres hores. Vent de mestral i de nord amb cops forts al final del dia.

Dissabte 6. A primeres hores, encara són probables alguns ruixats a la meitat nord de les Illes, amb tendència a remetre i a obrir-se moltes clarianes, sobretot al sud. Temperatures més baixes i vent moderat amb cops forts de mestral.

Diumenge 7. Cel variable, amb moltes estones de sol, però sense descartar qualque ruixat local, sobretot a la serra de Tramuntana. Ambient d’hivern i vent moderat amb cops forts de mestral.

04/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris