economia

Els sector nàutic balear resisteix la crisi millor que el conjunt de l’economia

La forta davallada del turisme nàutic, les restriccions sanitàries i el Brexit, principals preocupacions per a 2021


Les Balears també són una potència en clubs nàutics: n’hi ha 26. Gestionen 8.000 amarraments i donen feina directa a 662 persones.

Però segons un estudi del Departament d’Economia de la UIB, sumant l’impacte indirecte, aquestes instal·lacions sense ànim de lucre generen l’1,9% del PIB de les Balears: 627 milons d’euros, sumant la feina que donen a empreses nàutiques, turístiques, de restauració i altres.

Però aquestes són dades d’abans de la pandèmia que ja recalculen. La davallada del turisme nàutic els ha passat factura i també preveuen que la crisi farà que es redueixi el nombre de socis, segons ha explicat el gerent de l’Associació de Clubs Nàutics de les Balears, Rafael Palmer. Els preocupa el futur dels clubs nàutics d’Eivissa i de Maó, i pateixen la limitació de la cabuda imposada a les escoles de vela per les mesures sanitàries.

L’Associació d’Empreses Nàutiques de les Balears (AENIB) també constata una davallada del 25% de la facturacio de les empreses industrials de reparació i manteniment, i del 50% en el volum de compravenda d’embarcacions aquest hivern, en comparació amb l’any passat,  segons l’estimació del president d’AENIB, Jaume Vaquer. Malgrat això, en el conjunt del sector les Balears continuen mantenint el lideratge a nivell espanyol, amb un 25% del mercat de lloguer d’embarcacions o “xàrter”.

El Brèxit també els afecta de ple perquè moltes tripulacions i empreses proveïdores són britàniques. Des del primer de gener, si un ciutadà britànic navega durant més de 18 mesos per aigües espanyoles amb una embarcació que no hagi liquidat l’IVA, haurà d’abonar uns impostos del 33 % del valor del vaixell.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Viatges Magon, empresa capdavantera a Menorca, tanca 6 de les 9 oficines

Des d'AVIBA diuen que si Menorca pot demostrar al més aviat possible que és una destinació segura, els turoperadors tornaran a volar

Perspectives poc encoratjadores per a Setmana Santa

La FEHM espera que la planificació de les vacunes millori per poder reiniciar la temporada

Primer dissabte en què bars i restaurants estan tancats

Molts empresaris han optat per abaixar les persianes. Els pocs que obren afirmen que no fan prou caixa

Els hotelers demanen “ajudes directes”

Els empresaris no volen només suport econòmic sinó també fiscal i regulador