X

Els socorristes de Palma demanen que el servei de vigilància sigui de dotze hores

Amb el final de la temporada, aquest servei s'acurça, però l'activitat continua. Els socorristes aposten per tenir les platges vigilades de les vuit del matí a les vuit del vespre

18/09/2023

Els socorristes de Palma demanen que el servei de vigilància sigui de dotze hores

Redacció

L’actuació dels socorristes de Palma per salvar una dona fora del seu horari laboral ha tornat a reobrir el debat sobre la necessitat d’ampliar el servei de vigilància a les platges. Eren poc abans de les deu i mitja i el servei de socorrisme no començava fins a les onze.  En aquell moment, una dona d’uns 30 anys va sentir rampa i va haver de menester que l’ajudassin a sortir de l’aigua. Julián Delgado, secretari general de la Secció Sindical de les platges de Palma, explica que els dos socorristes arribaren abans per entrenar-se, “però si no hi haguessin estat, ara la notícia seria una altra”, lamenta.

Precisament, des d’aquest cap de setmana i fins a finals d’octubre, l’horari del servei de vigilància a les platges de Palma s’ha acurçat: ha passat de 10 a 19.30 hores a ser d’11 a 19 hores. Una reducció que els socorristes, alerten, no es correspon amb l’activitat de les platges durant aquesta època de l’any. “En els darrers anys hem tengut moltes incidències a primera hora del matí perquè els usuaris hi van a partir de les vuit. Així, són tres hores que no estan cobertes i en què els usuaris, els turistes i els residents, estan desprotegits”, afegeix Delgado.

Els socorristes recorden, a més, que les empreses concessionàries de quiosquets, gandules i para-sols, estan obligades a tenir un socorrista reactiu amb el material exigit; és a dir, un maletí d’oxigenoteràpia i un desfibril·lador, quan estan operatius i el servei de salvament està fora d’horari. Una obligació que s’incompleix de manera sistemàtica, segons denuncia Delgado.

Amb el nou plec del servei de vigilància a les platges de Palma, l’any que ve es cobriran més hores. Però tampoc no serà, apunten els professionals, del tot suficient. De fet, ja fa temps que reclamen un horari del servei de dotze hores. S’hauria de fer, diuen, amb dos torns de sis hores. D’aquesta manera, diuen, la jornada quedaria ben coberta i es millorarien les condicions laborals dels socorristes. Ja que, actualment, un sol socorrista cobreix tot l’horari del servei. Un servei que durant els mesos de juliol i agost és de nou hores i mitja. “És massa excessiu per a la responsabilitat que tenim”, segons Delgado.

A altres municipis de les Illes com Alcúdia i Muro l’horari del servei de socorrisme durant aquestes darreres setmanes de la temporada també es redueix. La majoria comencen entre les deu i les onze del matí i s’allarguen fins a les sis del capvespre.

18/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris