X

Els taxistes de Palma es queixen de la falta de conductors i vehicles i de la dificultat d’instal·lar taxímetres i passar la revisió

Cort no posa una dada per l'habilitació de les noves llicències temporals, però confia que estaran disponibles "els mesos forts de l'estiu"

10/05/2023

Els taxistes de Palma es queixen de la falta de conductors i vehicles i de la dificultat d’instal·lar taxímetres i passar la revisió

Examen de l'Ajuntament de Palma per obtenir el títol de taxista aquest mes al Palau de Congressos de Palma (Imatge: Cort)

Redacció

L’Associació Autònoms del Taxi calcula que a Palma falten “més de” 300 conductors a la flota permanent del taxi i altres 400 llicències temporals, de les quals 200 serien per ara mateix i la resta podria gestionar-se i augmentar-se amb vista a la pròxima temporada turística. Ho ha explicat a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio, el seu president, Biel Moragues, que ha criticat que el dèficit de taxis no estigui resolt encara: “No puc entendre com ens trobam en aquesta situació quan l’estiu passat ja posàrem damunt la taula les solucions”.

L’àrea de mobilitat de Cort negocia la posada en marxa de l’habilitació d’uns permisos per mesos que el sector veu impossible tenir enllestits a temps. El regidor Xisco Dalmau ha reconegut a IB3 Notícies que encara no es pot fixar una data, però afirma que per als mesos forts de l’estiu estaran operatius.

Borsa de nous conductors

Igualment, s’enllesteix la borsa de nous conductors amb les dues convocatòries anuals d’exàmens per obtenir el títol de taxista a la capital balear. Els Autònoms del Taxi xifren en 600 el número de noves titulacions necessàries per cobrir la demanda tenint que la xifra oficial de 2.000 titulats ho és “realment” de devers 1.700 perquè “hi ha qui els caduca la llicència cada 5 anys i també n’hi ha que s’han mort”, segons Moragues. En qualsevol cas, no és optimista pel que fa al resultat de la prova examinadora, que ha estat impugnada quant a la part “dels recorreguts”, que el portaveu dels taxistes considera “fet perquè la gent suspengui”. De no tenir-se en compte la impugnació, considera, “només n’aprovaran 20”.

Una altra qüestió, també a la contra, d’acord amb el relat dels servidors públics que fan baixada de bandera, és l’endarreriment “d’un mes i mig” per instal·lar els taxímetres així com per passar la revisió tècnica preceptiva. Quant a l’ajut del Govern de 2.000 euros el mes per llicència (màx. 4 mesos) per a l’arrendament d’un vehicle – renting-, recorden que es queda curta perquè les quotes d’aquest tipus d’operació suposen una despesa de “4.000 euros al mes”.

Conflicte a l’aeroport

Quant al pacte amb la patronal de servei discrecional de mini bus per evitar problemes de competència a l’hora de recollir passatgers a l’aeroport de Palma, Moragues ha dit que està funcionant.  “Hem aconseguit que tres de les quatre irregularitats que cometien les furgonetes hagin desaparegut”, ha assenyalat en al·lusió a “la captació” que generava “un problema d’ordre públic, perquè es molesta i coarta la llibertat d’elecció de l’usuari” i a l’ús de la paraula “taxi” per fer-ho. Considera que la contractació (que la norma autonòmica obliga a tancar, com a mínim, fins a 24 hores abans del servei), és “un problema menor” sempre que el client “triï lliurement” anar amb els altres.

 

10/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris