La donació també es pot fer mitjançant una memòria testamentària o un codicil
El nombre de testaments solidaris fets a les Illes durant el 2022 va créixer un 112% respecte del 2021 i es varen donar més de 355.000 euros a diferents entitats socials. Belén Matesanz, coordinadora autonòmica de Metges del Món Illes Balears, explica que per a ONG com la seva, aquestes donacions són importants perquè els permet “poder tenir aquesta independència de continuar ajudant al fet que tota la societat vulnerable no quedin enrere i poder fer projectes d’intervenció independentment de la situació politicosocial del moment”. Al que afegeix que “els doblers rebuts de testaments solidaris, es converteix en dret a la salut”. És per això que estan oberts a qualsevol classe de donació, sigui econòmica o material.
Una de les persones que ha signat un testament solidari a les Illes Balears és n’Alícia Avellà. En el seu cas, l’ha deixat a 14 entitats, amb 13 de les quals ja hi col·labora. Diu que és una manera de continuar contribuint una vegada la persona s’ha mort.
Un gest ben rebut per part de les ONG. De fet, Matesanz considera que “la solidaritat hauria de ser un deure de tota la societat”.
L’increment dels testaments solidaris és una tendència que s’ha repetit arreu de l’Estat: ha crescut un 21% en un any.
Els experts, però, recorden que qui és hereu, també assumeix els deutes. És per això que incideixen en el fet que aquestes donacions es poden fer a través d’un llegat, mitjançant una memòria testamentària o un codicil. Ho pot fer qualsevol testador sempre que respecti el límit donat pels drets dels legitimaris.