X

“Els treballadors de les Illes Balears han de poder arribar a final de mes”

Els sindicats i PIMEM es mostren satisfets per l'increment del SMI, tot i que UGT i CCOO reclamaven una pujada de 100 euros i no de 80, com s'ha acabat pactant

01/02/2023

“Els treballadors de les Illes Balears han de poder arribar a final de mes”

Sindicats i PIMEM coincideixen que la pujada del 8% del salari mínim interprofessional és necessària, sobretot, en el context inflacionista que tenim actualment. Però l’increment de l’SMI, anunciada aquest passat dimarts al Senat pel president del Govern central, Pedro Sánchez, i que passa de mil a 1.080 euros, no només suposa una millora econòmica, també és una passa endavant en justícia social, segons UGT i CCOO.

Bona part dels treballadors que cobren el salari mínim són dones i joves; per tant, “es reduirà la bretxa salarial que hi ha en aquests dos col·lectius”, segons la secretària d’Ocupació i Formació de CCOO, Yolanda Calvo.

A les Illes, més de 44.000 assalariats es beneficiaran de la pujada. És la dada que dona CCOO. Una xifra que UGT amplia fins a més enllà de les 70.000. La secretària d’Acció Sindical d’UGT, Ana Landero recorda que també tendrà impacte en alguns convenis col·lectius, que fins ara fixaven salaris molt ajustats a l’SMI.

La patronal de la petita i mitjana empresa (PIMEM) qualifica d’irresponsable que la CEOE es retiràs de les negociacions i apunta que els empresaris de les Illes no han de tenir, en principi, gaires problemes per assumir aquesta pujada del salari mínim interprofessional. Però insisteixen, una vegada més, que fa falta un pacte de rendes per repartir l’esforç dels increments de l’SMI.

Qui es desmarca de l’acord és la CAEB. No s’oposen a una pujada salarial, però lamenten que no s’hagi tengut en compte la seva proposta: 1.040 euros, en lloc dels 1.080 euros acordats. Parla, de fet, d’imposició per part del Govern central i s’aventura a dir que afectarà l’ocupació d’alguns sectors, com l’agrari.

01/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris