espanya

Els tres estats d’alarma de la pandèmia

Abans del coronavirus, molts desconeixien aquest mecanisme legal

Els+tres+estats+d%27alarma+de+la+pand%C3%A8mia

El mecanisme de l’estat d’alarma s’ha aplicat quatre vegades a la història d’Espanya. Tres d’elles, durant la pandèmia. Abans del coronavirus, era desconegut per la majoria de la població. Només s’havia aplicat durant la crisi dels controladors aeris de 2010.

El març del 2020, entràvem dins l’estat d’alarma. Es va declarar per donar cobertura legal a mesures dràstiques, com el confinament domiciliari. Carrers buits, amb poques excepcions per poder sortir de casa.

Després de 15 dies de declarar-lo el Govern central, és el Congrés qui ha de renovar l’estat d’alarma. I en aquell moment, es passa el tràmit cada dues setmanes. En total, hi ha sis pròrrogues. A la primera, cap vot en contra. En canvi, a la darrera, creix molt l’oposició. totalets oposició. 21 de juny, acaba l’estat d’alarma.

Passat l’estiu, s’incrementen els casos i s’aproven restriccions sense estat d’alarma, com confinaments perimetrals de barris o pobles. Però cada mesura depenia del vistiplau dels tribunals.

Fins octubre. El segon estat d’alarma començarà dia 9 d’aquest mes. Però només a la Comunitat de Madrid. Enèsima desavinença entre Govern autonòmic i central, que acabarà amb l’aplicació d’aquest mecanisme perquè el Ministeri de Salut pugui aplicar restriccions allà.

Durant aquell mes, diversos governs autonòmics demanen que es decreti l’estat d’alarma, cansats de dependre de la justícia, mentre els casos de coronavirus augmenten. Finalment, s’aplica de nou per tot Espanya.

Es vol facilitar l’aplicació d’una de les restriccions que han marcat la vida d’aquests darrers mesos: el toc de queda nocturn.  La novetat respecte de l’estat d’alarma de març és que aquesta vegada es fa una sola pròrroga, de sis mesos.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Sánchez demana “un vot de confiança” amb els indults als presos del Procés

El president del Govern central ha dit que la decisió es fa pensant en la societat, la convivència i la concòrdia

La UE avala el pla de recuperació d’Espanya amb 19.000 milions en 2021

Von der Leyen assegura que els primers doblers arribaran al juliol

El govern espanyol estudiarà els indults “tan aviat com sigui possible”

La portaveu, María Jesús Montero, afirma que allò important és el rigor i el contingut

El govern espanyol prepara la nova llei de Formació Professional que la declararà dual

Els estudiants hauran passat per una empresa, on realitzaran entre un 25 i un 50% de la seva formació