societat

Un estudi de la UIB demostra que la genètica predisposa a patir malalties mentals

Els investigadors han estudiat dues famílies amb antecedents familiars, una de Mallorca i una de l'Alpujarra, i han comprovat que aquestes malalties tenen una elevada heretabilitat

Un+estudi+de+la+UIB+demostra+que+la+gen%C3%A8tica+predisposa+a+patir+malalties+mentals

Un estudi de la UIB i l’Idisba demostra que es poden identificar els trets genètics que predisposen a patir malalties mentals greus com l’esquizofrènia, el trastorn bipolar o el trastorn de l’espectre autista. Una família de Mallorca i una de l’Alpujarra s’han sotmès a l’estudi.

Són malalties cròniques, que avui dia no tenen cura, però amb una medicació adient, els afectats fan vida normal. Es tracta de trastorns que tenen una elevada heretabilitat. El risc de desenvolupar-los és més alt com més pròxim el parentiu.

Cristòfol Vives, un dels investigadors de l’estudi, explica que analitzen de manera global el genoma per fer-ne un estudi massiu.

Dues famílies s’han sotmès a aquest estudi del genoma mitjançant les darreres tecnologies. Pateixen algun dels desordres: trastorn bipolar o esquizofrènia.

“La família de l’Alpujarra tenia 38 membres efectes, amb casos d’esquizofrènia, trastorn bipolar, depressió major. La de Mallorca tenia 7 pacients, esquizofrènia i trastorn bipolar. I amb dues famílies, la conclusió a què hem arribat és que la malaltia és una conseqüència d’un cúmul de variabilitat genètica comuna i de variabilitat genètica rara”, assegura Cristòfol Vives.

A Espanya hi ha 3 casos d’esquizofrènia per cada 100.000 habitants, a l’Alpujarra, és de 6,5. A més de la genètica, també factors ambientals influeixen a l’hora de desenvolupar la malaltia.

“Hi ha factors ambientals que poden influir com també l’abús de substàncies durant l’adolescència”, afirma Josep Pol Fuster, un altre dels investigadors doctorats de l’estudi.

Cal tenir en compte que són els psiquiatres els que fan una primera avaluació dels pacients. Sol·liciten el reclutament d’aquests professionals perquè continuen les investigacions.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Arriba una segona pastera a Formentera amb 12 migrants més

Se sumen a les 13 persones arribades aquest matí a la platja d'Es Caló de Sant Agustí de Formentera

Els veïns de Biniali cedeixen el convent a l’Ajuntament de Sencelles

La cessió contempla dos edificis, el convent en si i l'escola amb el pati, que des de fa anys alberguen...

Els pescadors recreatius participen per primera vegada en l’efecte reserva dels raors

El servei de recursos marins els ha explicat el procés que han de seguir per fer els mesuraments dels raors...

Els pagesos de Menorca i Mallorca compren un 40% més de farratges que l’any passat

Els ramaders han invertit 284 mil euros en l'adquisició d'alfals, civada, margall o enclova; el que suposa el 50 per...