X

Empitjora la qualitat de l’aigua a les badies de Palma i Alcúdia

L'Informe Mar Balear aglutina les dades obtingudes per les institucions de recerca marina

24/07/2023

Empitjora la qualitat de l’aigua a les badies de Palma i Alcúdia

25

Entre els anys 2006 i 2021 la qualitat de les masses d’aigües costaneres han empitjorat a les Balears. És el resultat obtingut de l’anàlisi d’un índex biòtic com és la presència d’un tipus d’algues litorals. D’acord amb aquest indicador, el 2006 totes les masses d’aigua de les Balears presentaven un estat ambiental molt bo, mentre que el 2021 la qualitat disminueix a les badies de Palma i Alcúdia, amb un estat ecològic moderat (8,6%). Segons Sergi Martino, cap de Servei d’Estudis i Planificació de Recursos Hídrics, la pressió humana sobre aquestes àrees i l’ús intensiu de la costa expliquen l’empitjorament de l’aigua i sosté que s’haurien de “minimitzar aquests impactes”.

Aquesta és una de les conclusions que recull l’actualització de l’Informe Mar Balear. És la tercera edició d’aquest informe que reuneix informació científica actualitzada sobre la mar balear en un projecte col·laborador entre diferents institucions de recerca marina de les Illes, tant públiques com privades. Hi han participat més de 100 investigadors i tècnics. Segons la coordinadora de l’Informe, la científica marina Raquel Vaquer, l’objectiu és fer accessible aquesta informació a la ciutadania, però també als gestors públics i esdevenir una eina que ajudi a gestionar el medi marí a partir de dades científiques.

L’augment de postes de tortuga marina també atreu l’interès dels investigadors. Ja són nou els nius detectats a platges de l’Arxipèlag des del 2019, any en què se’n va documentar per primera vegada un niu a les Illes, concretament a Eivissa. La presència de grups de catxalots amb cries al nord de Menorca, els coralls i gorgònies a Formentera i la situació de la nacra ocupen altres capítols de l’Informe Mar Balear 2022.

24/07/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT