X

“En 20 mesos, ni tenc cap tipus de protecció per la Companyia de Jesús i ni se m’ha reconegut el mal”

La dona, víctima dels abusos de tres capellans, un diocesà i dos jesuïtes, concedeix una entrevista al programa "Entre avui i demà" d'IB3 Ràdio

21/07/2023

“En 20 mesos, ni tenc cap tipus de protecció per la Companyia de Jesús i ni se m’ha reconegut el mal”

42

La Companyia de Jesús acaba de comunicar a la víctima, amb un retard de 16 mesos, la sentència canònica contra Luis Añorbe, un dels pressumptes abusadors. Les mesures principals tenen un recorregut de tres anys i són les següents: prohibició de posar-se en contacte amb la víctima o la seva família; prohibició de comentar amb terceres persones la identitat de la víctima o els fets denunciats; prohibició d’activitat apostòlica amb dones menors o majors d’edat i prohibició de sortir de la comunitat de residència sense permís del superior. A la carta, el secretari provincial d’Espanya de la companyia de Jesús, Juan Pablo Rodríguez Gutiérrez, li demana “sinceres disculpes”.

“En 20 mesos no tenc cap tipus de protecció per a la Companyia de Jesús i ni se m’ha reconegut el mal. Jo ja li tenc por des d’ara”, ha dit la víctima en referència al fet que el sacerdot es pugui posar en contacte amb ella.

En el programa “Entre avui i demà” d’IB3 Ràdio, l’única entrevista concedida a una ràdio, on per preservar-ne la identitat hem modificat la seva veu, ha explicat què li ha provocat la sentència canònica que dona per tancat el procés canònic d’un dels jesuïtes. “En aquest resum no apareix la víctima, ni diu que se li ha fet mal, ni que pateix dany emocional, ni moral, ni físic ni psicològic. He trobat una carta obscura que m’ha ferit molt, m’ha duit a la fosa de la desesperació. Els psicòlegs intenten que aquesta tristor tan gran la desplaci a conductes per construir i no a conductes cap a jo mateixa”.

Conseqüències psicològiques

La víctima està diagnosticada de Trastorn Límit de la Personalitat (TLP) pels abusos que va sofrir de nina per part del seu pare i dels abusos posteriors dels tres sacerdots: Julià Cifre, sacerdot diocesà, i els jesuïtes Fernando Meseguer y Luis Añorbe amb qui va coincidir a la Congregació Mariana, vinculada al col·legi de Montesión de Palma.

“He passat per molts llocs psiquiàtrics de Mallorca. He hagut de treballar la por, la depresió, la sensació que duc la paraula violada al front i que me miren pel carrer”. Anys de teràpia l’ajuden a crear un entorn de salut. “És com el tronc. Després he hagut de construir els bastiments; en tenc un per cada costat”. Ceràmica, música, psicòlegs, esport… “O fas activitats o quan estàs sola te’n vas al llit i te tapes i t’amagues de la vida”.

Posar-li nom a l’abús

“Al principi només vaig anar a teràpia per al meu pare quan em vaig independitzar i vaig agfaar distància amb la meva família. Me sortien alteracions de conducta com suors, angoixa, intents d’autolesió. Amb la metgesa de família vàrem estirar i vaig començar teràpia i vaig posar nom al que em feia el meu pare. Tenia 24 o 27 anys. En vaig aprendre com qui aprèn a llegir: a això se li diu abús, a això violació, això no es pot fer a una filla, això no està permès, a tu t’ho han posat com una obligació i això no s’ha de callar”. No ho relacionava amb el que li passava amb els sacerdots. “Però vaig anar madurant, saber que la vida tenia valor i que hi havia coses que me causaven incomoditat. Un dia vaig dir “fins aquí, ja no ho aguant més, ara s’ha passat” i ho vaig relacionar amb els ensenyaments dels psicòlegs i vaig comparar: el que em feia el meu pare és el mateix que em fan ells”.

Petició econòmica

La víctima ja ha registrat la petició d’indemnització a l’Església de Mallorca, a petició del propi Bisbat de Mallorca. Una xifra que ha calculat que serà superior als 430.000 euros. Això pels danys morals durant 26 anys, a més dels anys de teràpies i medicaments que ha necessitat fins avui. També reclamarà una paga vitalícia de 1.380 euros. Si el Bisbat accepta, serà la indemnització més alta a una víctima d’abusos de l’Església. “A mi m’incomoda entregar aquesta instància, però són uns doblers que eren de tota la família i ara els podré tornar. Ha estat una petició de cor del bisbe de Mallorca: per favor, acaba el protocol, així te podem restaurar econòmicament”.

El procés d’aquesta dona ha estat molt llarg fins poder interposar denúncies. Ho va fer, primer, contra el sacerdot diocesà Julià Cifre, el mes de setembre de 2020 davant el Tribunal eclesiàstic de Mallorca i després contra els dos jesuïtes, Luis Añorbe i Fernando Meseguer. Les dues institucions varen prendre mesures cautelars amb els capellans, varen donar atenció psicològica i espiritual a la vícitma i varen iniciar el procés canònic. El juny de 2023 va interposar denúncia davant la Guàrdia Civil que ja ha estat ratificada en un jutjat d’instrucció de Palma.

Un text elaborat per Araceli Bosch

Notícies relacionades >

21/07/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT