X

Dur enfrontament entre Company i Armengol per la crisi de Catalunya

Sobre aquest assumpte, el portaveu del PP i la presidenta del Govern han protagonitzat un dels enfrontaments més durs de tot el debat d'aquest dimecres

25/10/2017

Dur enfrontament entre Company i Armengol per la crisi de Catalunya

Al vídeo, tots els detalls de la segona jornada del debat de política general d'aquest dimecres al Parlament.

En la segona jornada del debat de política general al Parlament ha deixat un clar titular: Francina Armengol rebutja pactar amb el PP a canvi d’abaixar els impostos. En aquest dia, Biel Company s’estrenava com a portaveu del seu grup parlamentari, el PP, el qual s’ha mostrat en el seu torn de rèplica dispost a pactar es pressupostos amb el Govern “a canvi d’una reforma tributària”. La presidenta Armengol, per la seva part, ha rebutjat l’oferta: no comparteix la política econòmica del PP. També s’ha parlat molt de la crisi política catalana. Sobre aquest assumpte, Company i Armengol han protagonitzat un dels enfrontaments més durs de tot el debat.

 

MÉS per Menorca

Després d’un descans, la Cambra ha continuat el ple aquest dimecres al capvespre amb la intervenció del portaveu de MÉS per Menorca, Nel Martí, que ha assegurat que “el nostre compromís amb els Acords del Canvi i el Govern ha valgut la pena; s’estan complint els compromisos” polítics assumits pels partits d’esquerra.

Martí ha contraposat la postura de l’actual Govern del PSIB i MÉS per Mallorca de “diàleg i negociació” al de l’anterior executiu autonòmic de José Ramón Bauzá, on la “discrepància era callada i castigada”; d’aquí la “inestabilitat” i els nombrosos canvis de consellers de l’executiu del PP, ha postil·lat. L’ecosobiranista ha argumentat que la seva formació va decidir aquest any sortir del Govern – on gestionava la Conselleria de Cultura- per “coherència”, però ha destacat la discrepància política com un valor democràtic.

El polític menorquí ha començat la seva intervenció criticant al PP i la seva “època llarga i fosca” de gestió política en la qual “mai” es va reunir amb la comunitat educativa, al mateix temps que ha ressenyat que el PP és el partit “més corrupte d’Europa amb desenes i desenes casos de corrupció”.

A més, el diputat de MÉS ha destacat els “autèntics èxits” assolits pel Govern com la protecció del territori, la recuperació dels drets dels funcionaris o l’aprovació de la renda social garantida, l’impost del turisme sostenible o la Llei del lloguer turístic.

Entre les peticions a la presidenta Armengol pel que encara falta de legislatura, Martí ha reclamat la signatura d’un pacte educatiu, l’impuls de la normalització lingüística, el desenvolupament de les competències dels consells insulars i lluitar perquè el govern espanyol del PP “compleixi” amb les inversions estatutàries que corresponen a les Illes. “No podem callar enfront de Madrid, la nostra obligació és defensar els interessos dels ciutadans de les Illes”, ha reivindicat.

En la seva resposta, la presidenta autonòmica ha agraït a MÉS per Menorca el seu suport “inequívoc i ineludible” a l’Executiu per desenvolupar polítiques progressistes en un “projecte de futur compartit, amb lleialtat institucional amb els consells”. Malgrat la seva sortida del Govern, MÉS per Menorca s’ha mantingut “absolutament compromès amb el full de ruta pactat” a l’inici de la legislatura, ha destacat la presidenta.

 

Grup mixt

Després de MÉS per Menorca, ha estat el torn de rèplica del grup mixt. El primer en fer-ho ha estat el diputat de Ciutadans Xavier Pericay que ha acusat la presidenta Armengol de “corrupció ideològica” per la seva coalició amb MÉS per Mallorca, un partit que qualifica de cop d’estat l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya. “Comparteix govern amb una formació que no creu en l’estat de dret”, ha retret Pericay a la presidenta de l’Executiu.

Per al diputat de Ciutadans, que s’ha repartit el temps d’intervenció amb els altres diputats del grup mixt, la “indefinició” d’Armengol respecte a la crisi catalana “és sinònim de complicitat amb els qui actuen fora de la legalitat i volen acabar amb l’estat de dret”. Al seu parer, la presidenta interioritza “fins a límits preocupants el llenguatge de l’independentisme català”.

Pericay també ha tirat en cara a la cap de l’Executiu la seva “feblesa” davant la crisi de Podem que va concloure amb un canvi en la presidència del Parlament i davant la investigació judicial sobre els cas dels contractes de MÉS.

La següent representant del grup mixt a parlar davant el ple ha estat precisament l’expresidenta del Parlament Xelo Huertas, expulsada de Podem, que ha retret al Govern el codi ètic “molt flexible” que permet seguir en els seus llocs al portaveu del PSIB Andreu Alcover, imputat pel cas Sa Nostra, i al vicepresident Biel Barceló, amb antics subordinats imputats en el cas dels contractes.

Al fil de la crisi catalana, Huerta ha instat a Podem i MÉS a trencar amb els socialistes, cosa que en la seva opinió no fan per “hipocresia”, ja que critiquen la intervenció de la Generalitat però estan apegats als seus càrrecs per cobrar de les arques públiques.

La seva companya de grup, la diputada de Gent per Formentera, Sílvia Tur, li ha exigit una rectificació i li ha plantejat que si ella i la seva companya també expulsada de Podem Montse Seijas segueixen en els seus escons és perquè el Parlament no ha pactat un acord contra el transfuguisme.

 

PSIB-PSOE

El portaveu del PSIB-PSOE al Parlament, Andreu Alcover, ha assegurat que després de dos anys i mig de legislatura és “objectivament contrastable que els ciutadans viuen millor” que a l’inici de la legislatura. Alcover, que ha estat el darrer representant dels partits a participar en el debat, ha sostingut que l’Executiu ha tingut i té “molt clara el full de ruta” que es recull en els Acords pel Canvi. “El treball no s’ha acabat ni s’acabarà”, ha assenyalat Alcover respecte al compliment d’aquests acords públics, si bé ha destacat que molts d’ells ja s’han complert o s’han posat en marxa.

L’obertura dels centres de salut a horabaixa, l’aprovació del nou impost del turisme sostenible, la renda social garantida, la recuperació dels drets dels funcionaris o la contractació de més professors i personal sanitari han estat alguns dels objectius esmentats pel diputat socialista.

Respecte a les relacions amb el govern espanyol, el portaveu socialista ha mostrat “tot el suport” del PSIB perquè el Govern “reclami a Madrid” tot el que correspon a les Balears, com la millora del finançament o l’aprovació de nou REB. “No afluixi” en aquestes reclamacions, li ha demanat Alcover a la presidenta Armengol.

25/10/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris