món

En dues setmanes els nord-americans decidiran el futur polític del país

El 20 de gener del 2021 serà la cerimònia d'investidura amb el jurament del càrrec del nou president


En dues setmanes els nord-americans hauran de decidir si volen quatre anys més de Donald Trump o un gir polític amb el nomenament de l’antiga mà dreta d’Obama, Joe Biden. A partir de la votació, 3 de novembre s’obrirà un procés que té unes dates clau.

Els demòcrates i republicans proclamaren, el passat mes d’agost, els seus candidats a la Casa Blanca. Som a la recta final de la campanya marcada per la infecció per coronavirus de Trump. Les eleccions seran el 3 de novembre, data en què també es renova totalment la Cambra dels Representants (avui dominada pel partit demòcrata) i una tercera part del Senat (controlat pel Partit Republicà). Es fa sempre al novembre des de poc després de la independència. Sempre se celebren el primer dimarts després del primer dilluns de novembre per evitar el dia festiu. Tot i això les votacions anticipades ja han començat a alguns estats i el vot per correu enguany està sent protagonista per mor de la pandèmia.

Tradicionalment el guanyador se sap la mateixa nit electoral, malgrat que alguns estats clau podrien retardar els resultats si es dispara el vot per correu. Per arribar al despatx oval no és necessari guanyar el vot popular, sinó obtenir la majoria dels vots del Col·legi Electoral. Els seus membres emeten formalment els vots des dels seus respectius estats. Serà el 14 de desembre. El 6 de gener del 2021 el Poder Legislatiu rep els vots per comptar-los i certificar-los. Una sessió que dirigeix el vicepresident Mike Pence, en qualitat de president del Senat.

El 20 de gener del 2021 serà la cerimònia d’investidura amb el jurament del càrrec de president des de les escales del capitoli. En el cas de Trump renovaria per quatre anys més. Si és Joe Biden prendria possessió amb 78 anys, una edat sense precedents per a un president dels Estats Units.


Contra programació de Trump i Biden en lloc del cara a cara previst
Eleccions als EUA: Biden treu 12 punts d’avantatge a Trump a la darrera enquesta
El debat entre candidats a vicepresident dels Estats Units, menys insults i més política

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Arreu d’Europa s’extremen les restriccions per mitigar la propagació del coronavirus

Cal doblegar la corba de contagis, torna a haver-hi xifres rècord

Continua l’incendi a l’estat de Colorado, als Estats Units

Ja fa 11 dies que es va declarar l'incendi

Ja són més de 30 morts per l’atemptat suïcida d’Afganistan

El Govern culpa als talibans mentre que aquests neguen estar-hi involucrats

L’opositor polític Leopoldo López abandona Veneçuela

Segons l'oposició ha sortit clandestinament cap a Colòmbia