X

En els darrers 8 anys s’han autoritzat més de 3.000 nous habitatges en sòl rústic a Mallorca

Entre els anys 2015 i 2021 es van construir, de mitjana, 185 cases aïllades cada any segons un estudi del geògraf Mateu Vic

03/06/2024

En els darrers 8 anys s’han autoritzat més de 3.000 nous habitatges en sòl rústic a Mallorca

Vista aèria d'un camp de cereals entre Vilafranca de Bonany i Montuiri. Foto Tolo Balaguer / Shutterstock

105

En els darrers vuit anys s’han autoritzat més de 3.000 nous habitatges en sòl rústic a Mallorca. Arribaren més de 4.200 sol·licituds, però no totes s’autoritzaren. Una allau de permisos per edificar a fora vila que suposa la meitat de totes les llicències atorgades pel Consell de Mallorca, les dues darreres dècades, des de 2003.

La construcció de xalets s’ha accelerat, fins i tot duplicat, sobretot els darrers dos anys. El resultat: unes 280 edificacions residencials aïllades, cada any. Tot i la tendència, no fou tan acusada els anys anteriors, entre el 2015 i el 2021, període en què es van construir 185 cases a sòl rústic, cada any. En tot cas, el ritme urbanitzador vertiginós ha fet desaparèixer la fesomia rural d’una superfície, ara modificada, que frega els sis kilòmetres quadrats, és a dir, sis milions de metres quadrats.

El fet que els propietaris perdin drets edificables dels seus terrenys, arran de normes més restrictives provoca un efecte crida, segons la directora insular d’urbanisme al Consell de Mallorca, Maria Jose Frau.

Les zones més densament edificades són al Migjorn i al Raiguer, per exemple, a Campos, Santanyí, Ses Salines i Felanitx… També a Inca i Sencelles.

Després de l’impacte dels xalets en sòl rústic, li segueixen les plantes fotovoltaiques amb 1,1 quilòmetres quadrats i, en tercer lloc, les obres viàries que han asfaltat més d’una vuitantena d’hectàrees.
Traduït en superfície: més de 6 quilòmetres quadrats és l’equivalent a tres vegades el polígon de Son Castelló, a Palma. El 70% d’aquesta superfície eren originàriament terrenys agraris i forestals intactes. Són dades extretes d’un estudi elaborat pel geògraf Mateu Vic.

Ara, cal esperar per veure l’efecte que tendrà el decret llei de simplificació administrativa en la tramitació de llicències en terreny rústic perquè d’entrada es retorna a la normativa anterior al decret del 2020. Per tant, s’amplia el volum màxim de les construccions: passa dels 900 m³ als 1.500 m³. El Consell en tendrà la darrera paraula i actuarà si l’Agència de Defensa del Territori detecta infraccions urbanístiques.

De fet, en els darrers set anys, s’han executat 748 demolicions o restabliments de la legalitat urbanística, segons la Memòria de l’Agència de Defensa del Territori de 2023.

 

03/06/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT