Pels experts, les protestes contra la saturació parlen de les contradiccions del sistema turístic: les bones xifres, alerten, ja no es tradueixen en millors condicions pels residents
D’acord amb les xifres de la Cambra de Comerç de Mallorca, l’anuari del turisme elaborat pel Govern de les Illes Balears i l’IBESTAT, en seixanta anys les Illes Balears han passat de rebre 400.000 turistes a més de 17 milions, 42 vegades més. Ho veiem en el gràfic: l’increment més gran de turistes té lloc durant el ‘boom turístic’. En una dècada el nombre de turistes es va multiplicar per set. Des de llavors, les arribades s’han incrementat gradualment fins a arribar als 17.800.000 turistes de l’any passat. I la previsió per enguany és la de superar la barrera dels 18 milions de turistes.
Mirem ara l’evolució de l’índex de pressió humana, també en constant creixement. Els màxims històrics de la sèrie es donen sempre durant els mesos d’agost, quan es concentra el major nombre de persones a l’arxipèlag. El 1997 hi havia més d’1.400.000 persones a les Balears. 16 anys després, l’agost de 2023, es registrava el rècord de pressió humana: 2.040.000 persones alhora a les Illes. La darrera dada disponible a és la del mes de maig d’enguany: més d’1.800.000 persones a la nostra comunitat, rècord històric en un mes de maig.
Pels experts, les protestes contra la saturació parlen de les contradiccions del sistema turístic: les bones xifres, alerten, no s’han traduït en una millora de les condicions de vida de la població. “És una explosió de les contradiccions associades al monocultiu turístic”, explica el professor en Geografia de la Universitat de les Illes Balears, Ivan Murray.
L’expert considera que en els darrers trenta anys a les Balears s’han produït canvis importants que no s’han traduït en una millora de les condicions de vida dels residents. “El PIB per càpita s’ha mantingut en uns 27.000 euros durant els darrers vint anys. Això sumat al fet que s’hagi disparat el preu dels habitatges fa que la societat es tensi cada vegada més”, explica. “Tot això fa que fer la vida aquí sigui molt més difícil que fa trenta anys”, conclou Murray.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu