X

Entitats i agències antifrau europees reclamen al Govern i al Parlament que no tanquin l’Oficina Anticorrupció

Creuen que la decisió "no només és política" sinó que a més "s'allunya de la política europea" com també del Conveni de Nacions Unides en la lluita contra la corrupció

20/11/2023

Entitats i agències antifrau europees reclamen al Govern i al Parlament que no tanquin l’Oficina Anticorrupció

El director de l’Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció, Tòfol Milán.

Redacció

Diverses entitats civils, així com oficines i agències antifrau autonòmiques a més de la xarxa europea que els aglutina han enviat una carta a la presidenta del Govern, Marga Prohens, i al president del Parlament, Gabiel Le Senne, per demanar-los que no tanquin l’Oficina Anticorrupció. El PP ja va registrar al Parlament una propisició de llei, que compta amb el suport de Vox, en què s’hi preveu la liquidació d’aquest organisme que es va crear en 2016 durant el primer pacte del Govern d’Armengol. Per als pròxims pressupostos de la comunitat, l’Executiu destinarà 50.000 a l’organisme, que “ja està en procés de liquidació“, va explicar el portaveu i conseller d’Hisenda, Antoni Costa.

Les entitats i diferents organismes mostren la seva preocupació perquè la decisió “no només és política” sinó que a més “s’allunya de la política europea” en aquesta matèria com també del Conveni de Nacions Unides contra la corrupció. Per això demanen que es retiri la proposició de llei que pretén eliminar l’Oficina Anticorrupció, a més de promoure i garantir la participació de la societat civil per a la prevenció i lluita contra la corrupció i la protecció d’informants, cosa “indispensable per avançar en la cultura de la integritat i la transparència, la defensa de l’interès públic i en la millora de la democràcia”.

La president Prohens ja va explicar en una sessió de control que no només tancaran l’Oficina, sinó que també auditarà els expedients s’hagin fet. També justifica que la tasca i funcions que du a terme l’Oficina queden cobertes amb la tasca de jutges, Fiscalia, intervenció de la comunitat i la Sindicatura de Comptes. En aquest sentit, les entitats defensores de mantenir l’Oficina han explicat que “són organismes especialitzats destinats a reforçar les bones pràctiques de l’Administració pública” i que “són plenament compatibles amb els òrgans de control existents, amb els quals es coordinen i complementen, sense que en cap cas s’estiguin compartint o duplicant les seves competències“.

Cal destacar la carta enviada per la presidenta de la Xarxa de les autoritats europees per a la integritat i la protecció dels alertadors (NEIWA, per les seves sigles en anglès) representa 28 autoritats de 20 estats membres de la UE i dos observadors.

Notícies relacionades >

20/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris