Ciència i tecnologia

Entra en vigor la prohibició dels plàstics d’un sol ús a Balears

Les càpsules de cafè se salven de la prohibició


Plastic Free Balearics ha celebrat l’entrada avui en vigor de la llei que prohibeix la venda de productes d’un sol ús a les Balears. L’entitat, formada por Save the Med Foundation, Ibiza Preservation, Alianza Menorca sin Plástico, Beyond Plastic Med i Plastic Free Ibiza, ha volgut donar “la benvinguda” a la Llei de Residus.

Tot i això, reclama mesures per a combatre els bioplàstics i evitar “falses solucions”. Ha fet una crida per prestar especial atenció a aquests bioplàstics perquè, afirmen, creen la falsa percepció de que són productes ecològics i que poden desaparèixer en poc temps en la naturalesa, “pero no és cert”.

A partir d’avui hauran de desaparèixer els plats i coberts de plàstic d’un sol ús i les sefates per envasar-hi aliments com ara la carn, el peix o la fruita, així com els estris de plàstic dels bars i restaurants. I en el cas dels productes per endur-se’n, només si el material és compostable. També s’avança en la línia d’acabar amb les bosses de plàstic en comerços i supermercats. Només hi permetran les reutilitzables, que hauran d’estar fabricades amb un màxim del 50% de plàstic reciclat.

Sí es permetrà, en canvi, un dels envasos de plàstic més polèmics: les càpsules de cafè.

L’objectiu del Govern amb aquesta nova llei és reduir 47 quilos per persona de residus en aquest 2021, i 100 abans del 2030 per complir amb les directrius d’Europa. Amb això també reduir la contaminació a la mar, que a les illes ha crescut un 21,5% respecte al 2010.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Alerta científica: “El canvi climàtic força el replantejament immediat del model turístic balear”

D'aquí a uns anys, pocs, farà més calor, els fenòmens atmosfèrics seran més intensos i, fins i tot, la pujada...

Un astronaunata de la NASA: “En aquesta foto, Formentera s’assembla a E.T.”

Thomas Pesquet comanda la missió Alfa a l'Estació Espacial Internacional. L'equip, conegut com el Crew-2, estarà sis mesos a l'espai...

S’Albufera de Mallorca: el primer Oasi de papallones

El parc alberga un jardí refugi per a les més de 500 castes de papallones diürnes i nocturnes de les illes. És un jardí amb les plantes silvestres que atreuen...

La ciència ciutadana ajuda a resoldre el misteri de les esferes submarines

Un grup de bussejadors col·laborà amb els científics per impulsar la investigació