X

Entre el 85% i el 90% dels casos de càncer de pulmó estan relacionats amb el tabaquisme

Aquest divendres és el dia internacional de la lluita contra aquesta malaltia

17/11/2023

Imatge d'arxiu.

Redacció

Cada 8 minuts i mig mor una persona per culpa del tabaquisme i està demostrat que entre el 85 i el 90% de casos de càncer de pulmó estan relacionats directament amb el tabaquisme.

Aquest divendres és el dia internacional de la lluita contra el càncer de pulmó, i volem posar l’ull a les xifres de prevalença que no són gens esperançadores. Empíricament es demostra que les campanyes contra consum de tabac i la sobreinformació, no serveix de res. El consum es manté, en part gràcies també a l’entrada amb força del vapeig, sobretot entre els adolescents.

Actualment, un 33% cent del total de la població espanyola és fumadora. Raúl de Simón Gutiérrez, expert en tabaquisme i metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària, assegura que no s’observa una millora ni una caiguda del tabaquisme en la societat.

El problema principal continua sent el mateix: la poca sensació de perill que implica per una persona jove i sana el fet que, en uns anys pugui desenvolupar una de les 25 malalties associades al tabac i les 60.000 morts anuals a Espanya que provoca.

És important, diu el doctor de Simón, posar a la disposició de tothom, mitjans per poder deixar-ho, i fer saber que no és suficient amb tenir força de voluntat, perquè parlam d’una dependència crònica. És per això que demanen a les comunitats que mantengui i, si és possible, endureixin les normes contra el tabaquisme, no només pel fet que està demostrat que el tabac provoca morts, i més si està associat a altres addiccions com l’alcohol i les drogues, sinó també pel medi ambient, tala d’arbres, tractaments amb detergents, fum, consum de paper, contaminació, i un llarg etcètera.

Un tema que preocupa especialment els experts és el del vapeig. Consideren que és una zona gris perquè encara no hi ha temps per assegurar quins perjudicis pot arribar a produir. En tot cas però, el doctor De Simón recorda que les empreses que estan darrere els vapejadors són les mateixes que estan darrere el tabac.

A les Illes, prop de 800 persones finalitzaren el tractament contra el tabaquisme amb èxit l’any 2022.

17/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris