política

Calvo sobre el rècord de pasteres arribades a les Illes en 24 hores: “La Covid dificulta molt la gestió dels migrants”

En les últimes 24 hores, s'han interceptat vuit pasteres, en les quals viatjaven 132 migrants

Embarcació rescatada a Cabrera. / GUÀRDIA CIVIL


Rècord de pasteres en un dia. En les últimes 24 hores s’han interceptat 8 pasteres, en les quals viatjaven 132 migrants. La delegada del Govern a les Illes, Aina Calvo, ha confirmat a IB3Notícies que aquesta ha estat la xifra més alta d’embarcacions i migrants rebuts en només 24 hores enguany. “La situació covid ens ha dificulat molt la capacitat de gestió d’aquestes persones que arriben. En aquests moments la frontera amb Algèria està tancada i el que es fa és passar-los al sistema d’ajuda humanitaria inernacional”, ha explicat.

“Això significa que aquestes persones, en el cas de les Balears, són traslladades a la península a on són atesos pel sistema humanitari, regit per una normativa internacional i a partir d’aquí si és possible el seu retorn se’ls retorna a la península i si no segueixen la seva ruta migratòria. Quan no teníem covid, el que es feia era passar immediatament a disposició judicial i ser internades a un centre d’internament i ser retornades a Algèria. Aquesta és ara la realitat que hem de gestionar entre tots i totes”, ha dit.

“És un fenomen, el qual jo no vull dir que ens hàgem d’acostumar, el que hauríem de fer és combatre els motius d’origen, el que hauríem de construir tota la comunitat internacional són motius perquè els joves no hagin de partir dels països. Fins que això passi, les respostes han d’esser contundents”, ha assegurat.

Calvo assegura que els motius que els fan migrar “són motius de millora de la seva vida, ja sigui que perquè per qüestions econòmiques, familiars no puguin traçar un futur a la seva vida o perque tenen situació complicada de vulnerabilitat. Aquí a les illes és per raons econòmiques”.

La delegada també ha desvinculat de qualsevol relació amb les Illes la detenció ahir a Mallorca, d’un home acusat de liderar una organització que finançava el terrorisme jihadista.

I que, segons els investigadors, encapçalava des d’Europa una organització criminal dedicada al tràfic d’éssers humans. La Guàrdia Civil creu que aquest entramat també mantenia connexions amb altres grups del nord d’Àfrica. L’home, de nacionalitat argeliana, residia a Suïsa i va esser detingut a Llucmajor.

L’ajuda humanitària de la Creu Roja

La major part dels migrants que arriben en pastera, a causa del difícil trajecte, arriben en condicions greus de vulnerabilitat. Per aquest motiu, des de la Creu Roja es mobilitza un dispositiu per oferir ajuda humanitària a aquestes persones i cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació, salut i higiene.

A més, des de la Creu Roja han explicat que aquestes persones estan arriscant les seves vides per aconseguir millorar la difícil situació que pateixen als seus països.

Tota aquesta ajuda és possible gràcies als voluntaris que formen el dispositiu: mediadors, traductors, professionals sanitaris, i logistes que col·laboren per donar suport humanitari. De fet, avui han actuat 12 voluntaris per atendre les necessitats de les set pasteres que han arribat.

8 pasteres amb 132 migrants

A primera hora del matí d’ahir, fou interceptada a Cabrera una embarcació amb 14 migrants a bord, a la qual se l’hi afegien dues pasteres més, a les 10.10h i a les 10.37h respectivament, amb 16 homes a cada una. La quarta pastera, en la qual hi havia 17 persones, arribava a Cabrera a les 11.21 hores.

Pel que fa a la cinquena embarcació, arribà a Mallorca, concretament a Portocolom, cap a les 12.00 hores, amb 15 migrants a bord. La sisena ho feia a les 13.30 hores novament a Cabrera, de la qual s’han rescatat 27 migrants. La setena pastera arribà a les costes mallorquines, a Cala d’Or, a les 14.05 hores. En aquesta darrera embarcació hi viatjaven 16 migrants. La setena pastera ha arribat, amb 11 homes a bord, sobre les 5 de la matinada a Formentera.

Així mateix, el Sistema Integrat de Vigilància Exterior (SIVE) de la Guàrdia Civil ha interceptat un total de 8 pasteres en un dia: 5 a Cabrera, 1 a Portocolom, 1 a Cala d’Or i 1 a Formentera. Els migrants, amb aparent bon estat de salut, han estat traslladats a Palma i Manacor.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

El Parlament rebutja els pressupostos generals de l’Estat

L'oposició els qualifica d'"estafa" per a les Balears

El batle de Palma es compromet a no pujar els impostos “ni el 2022 ni el 2023”

L'Ajuntament de Palma celebra avui i demà el Debat de l'Estat de la Ciutat