societat

L’enterrador de Franco: “El cos està perfectament reconeixible. L’exhumació estarà llesta en una hora”

El dia que s'ha conegut la data de l'exhumació del dictador, un equip d'IB3 Notícies ha pogut parlar amb Gabino Abánades

L%27enterrador+de+Franco%3A+%22El+cos+est%C3%A0+perfectament+reconeixible.+L%27exhumaci%C3%B3+estar%C3%A0+llesta+en+una+hora%22

El dia que s’ha conegut que l’exhumació de Franco serà dia 24 d’octubre, un equip d’IB3 Notícies ha pogut parlar amb qui va ser director de l’enterrament del dictador Francisco Franco l’any 1975: Gabino Abánades.

Quaranta-tres anys han passat des que, ell, Gabino Abánades va dirigir l’enterrament de Francisco Franco al Valle de los Caídos. Malgrat aquestes quatre dècades, Abánades assegura que el cos s’ha conservat perfectament. “El cos estarà momificat, però serà reconeixible, perquè, a banda d’estar embalsamat, està en una zona on gairebé hi penetra ni fred ni calor”, assegura.

Des que se’n va tenir coneixement, l’exhumació ha suscitat molts dubtes sobre com seria el procés. “Retiraran la làpida abans que arribin els oficials d’exhumació i ja llavors ells elevaran el fèretre i traslladaran el cos en un altre per a rehumanizar-lo al Pardo. El procés d’exhumació no durarà més d’una hora.

Altrament, per una altra part, el cos de Ramón Franco, el germà petit del dictador, segueix reposant al pavelló d’Aviació del cementeri de Palma. Cap de la base aèria de les Balears, ubicada a Pollença durant la Guerra Civil, el 28 d’octubre de 1938 volava en un hidroavió carregat amb una tona d’explosius cap a la península, per participar en una ofensiva contra el bàndol republicà però, va caure a la mar. La versió oficial diu que va ser a causa d’una tempesta. Però la seva ambigüitat, ja que Ramon Franco fou diputat d’Esquerra Republicana abans d’unir-se als nacionals, fa que alguns apuntin que l’hidroavió fou abatut pels sublevats i, fins i tot, per ordre del seu germà. Fins a l’any 2008, el germà del dictador va tenir una plaça a Palma en el seu honor, anomenada plaça del Tinent Coronel Franco.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

La fiscalia demana més de 7 anys de presó per a l’autor de l’incendi de la Serra de Tramuntana

El veïnat d'Andratx ha assegurat davant el tribunal que ho va fer "sense voler"

Desarticulada una banda de narcotràfic a Mallorca

Les detencions s'han produït en el marc de l'Operació Palmera

Suren 35 tortugues marines de les postes d’aquest estiu a platges d’Eivissa

Els experts avisen que aviat més tortugues marines vendran a pondre a les platges Balears

Mig any d’obres per renovar part de la façana marítima de Fornells

Es renovarà el clavegueram, les conduccions de pluvials i aigua potable i l'enllumenat de tot el carrer Governador