espanya

Sebastià Rubí: “El sistema no pot permetre’s la detenció i el processament de Joan Carles I”

Es compleix un any des que el rei emèrit, Joan Carles I, fa fugir d'Espanya, després que es varen fer públiques les primeres notícies de suposada corrupció

Imatge d'arxiu del rei emèrit Joan Carles I. /EFE


Avui fa un any des que el rei emèrit, Joan Carles I, fa fugir d’Espanya, després que es varen fer públiques les primeres notícies de suposada corrupció, en un intent de preservació del regnat de Felip VI del desgast. Es volia marcar distàncies en una estratègia que, segons Sebastià Rubí, professor de Dret Constitucional de la UIB, només cercava salvar la institució i, de pas, tot el sistema. “Si detenien el rei i el processaven per delictes tan greus, voldria dir que el sistema ha fallat, que el sistema ha entrat en fallida”, apunta Rubí, “i això no s’ho pot permetre el sistema; per això, el sistema mateix no permetrà que això passi”.

Un any més tard, escapçada la investigació en àmbit polític, la judicial va fent camí amb diversos fronts oberts per part de la Fiscalia. I tot i que el secretisme envolta la seva estada, el devessall de notícies al voltant de la seva figura no atura: Denúncies per amenaces, comissions milionàries, comptes amb doblers negres… “Si tinguéssim, com a ciutadans, tota la informació que hi ha, que segur que hi és, però que no ens fan arribar (…) el sistema constitucional ja hauria rebentat, estaríem de camí cap a una república”, opina el professor de Dret Constitucional, que afegeix: “Per ventura, si no hi hagués hagut el cas català, que posa en perill la unitat de l’Estat, potser ja hi seríem, en aquest procés”.

Un panorama que, tot i això, el professor Rubí no creu que l’acabi duent davant la justícia. “¿Hi haurà un nou pont, una nova adaptació de la monarquia al sistema? Potser sí, això només el temps ho dirà”.


Escolta aquí l’entrevista a l’Informatiu Matí

 

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

S’estableix una zona d’exclusió marítima, davant l’arribada de lava a la costa de La Palma

En arribar a la mar, es poden generar explosions i gasos nocius. El nombre de persones evacuades superen les 5.500

El volcà de La Palma afecta ja un centenar de cases

5.000 persones han hagut de ser evacuades

Meliá evacua els 500 clients de l’hotel de La Palma

La companyia ha traslladat a 350 d'aquests turistes a Tenerife

L’erupció volcànica de La Palma ja afecta un centenar d’habitatges

El pla d'evacuació dissenyat pel Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca) està en marxa després de l'erupció volcànica a 'Cimera...