Ciutadella és l'únic de l'illa que el té aprovat, mentre que a Mallorca el tenen en vigor sis municipis i de les Pitiüses, Sant Antoni ja ha presentat l'esborrany
Ciutadella va ser el primer municipi de Menorca a aprovar el seu Pla Municipal d’Emergències (PEMU). Es Castell i Ferreries ja en tenen acabats els esborranys i esperen tenir-los aprovats abans d’aquest estiu. Per la seva banda, el batle José Luís Camps ha lliurat aquest dijous el des Castell a la consellera de Presidència i Administracions Públiques, Antònia Maria Estarelles, en un acte al CentreBIT, després d’una reunió.
En el cas de Maó, una empresa externa el redacta i preveuen que els l’entregui aquest mes. Després se n’haurà de revisar l’esborrany. Per altra banda, es Mercadal l’elabora amb mitjans propis de l’Ajuntament i es troba en fase inicial. No creuen que pugui estar acabat aquest estiu.
Alaior ha demanat pressupostos perquè l’haurà de fer una empresa externa. Es Migjorn Gran també té una partida reservada i també s’haurà encara d’executar. Sant Lluís no té prou mitjans propis i diu que ha demanat ajuda al Consell.
Actualment, ja hi ha 7 municipis de les Balears que tenen els seus plans municipals homologats i en vigor. Sis a Mallorca: Palma, Alcúdia, Llucmajor, Sant Llorenç des Cardassar, Andratx i Campos (aquests dos darrers, aprovats enguany). I un a Ciutadella.
Segons la Conselleria, cada cop són més els ajuntaments que s’han interessat per començar a tramitar els seus PEMU, gràcies a la campanya de conscienciació a través de la Direcció General d’Emergències i Interior, en col·laboració amb la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB). A banda des Castell, des de la Direcció General han rebut sol·licituds d’informació per part dels ajuntaments d’Eivissa, Calvià, Santanyí i Es Mercadal. El darrer en presentar l’esborrany fou l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, el passat mes de febrer.
La Conselleria demana als ajuntaments que encara no disposin del seu PEMU que l’elaborin i se’ls recorda que, per facilitar aquesta tasca, poden contactar amb la Direcció General d’Emergències o amb la FELIB per rebre suport i agilitzar els tràmits en el desenvolupament, amb l’objectiu “de tenir unes Illes Balears cada cop més segures”.