X

Es compleix un any de la tempesta Juliette

A alguns punts encara hi fan feina per retirar els arbres afectats per la tempesta

26/02/2024

Es compleix un any de la tempesta Juliette

Des de l’any 1985 no s’enregistraven acumulacions de neu a la Serra d’aquestes característiques. Neu, neu i més neu, amb acumulacions que oscil·laren entre els dos metres i mig i els quatre metres de gruixada. Només en 48 hores, al nord i al llevant de Mallorca, caigueren més de 200 litres per metre quadrat, i va causar importants estralls que col·lapsaren la major part de la xarxa de comunicacions de l’illa.

Avui dia encara hi fan feina per recuperar la zona afectada. De fet, a la carretera de Caimari a Lluc, les brigades de l’Ibanat han llevat 178 pins, que encara han de desbrossar. Calculen que fins a mitjans del mes que ve no podran donar la intervenció per acabada. Té un doble vessant: per una banda, llevar els arbres afectats i de l’altre fer tractament fitosanitari per evitar plagues com el tomicus, i és que quan hi ha branques esqueixades és quan més fàcilment ataca a l’arbre, que s’ha debilitat.

Una actuació que cerca fer més segura la carretera, ja que molts d’arbres varen quedar tombats amb risc de caiguda a damunt de la via.

Els ajuts econòmics per reparar les destrosses encara no han arribat, i els particulars han hagut de satisfer despeses de la seva butxaca. Aquests dies, diuen, han començat a venir a avaluar els danys, però moltes coses les han arreglat ells com han pogut, ja que són empreses petites i no tenen molta capacitat d’endeutar-se. Amb els arbres caiguts han fet llenya per vendre, però l’hivern ha estat poc fred i no han fet gaire negoci. Hi ha d’altres despeses, com els tancats i reixes pel ramat, que han hagut d’arreglar, assumint ells mateixos la despesa, ja que les subvencions no contemplen aquests tipus d’intervencions.

La manca de pluges, diuen, no ha ajudat: el bosc està molt sec i això és un perill amb vista a la temporada d’incendis, ja que hi ha biomassa per tot i els arbres, especialment els pins, corren perill.

L’Ibanat ha intervingut a un total de 117 hectàrees afectades per la borrasca Juliette a diferents municipis de l’illa.

26/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris