societat

El balanç provisional de la migració irregular enguany: 103 barques i 1.344 migrants, el doble que fa un any

La Confederació Espanyola de Policia reclama un reforç extra d'agents de la Península per atendre els dies d'arribades massives

L'embarcació que va arribar a Binissafúller la setmana passada. /IB3 Notícies.


Es duplica en un any l’arribada de migrants de manera irregular a l’arxipèlag. L’any passat foren 507 el nombre de tripulants que tocaren les costes illenques amb 41 barques des del nord d’Àfrica. Enguany la xifra ha passat a ser de 1.344 migrants amb 103 barques. Això suposa una feina extra per a les forces de seguretat. És per això que la Confederació espanyola de Policia ha demanat a la Prefectura que reclami a Madrid un increment del nombre d’efectius per aquells dies en què l’arribada de persones de manera irregular és massiva.

Una petició, però que la Prefectura de les Illes no ha escoltat. El secretari del sindicat, David Pola, ha afirmat als micròfons d’IB3 Ràdio que “l’atenció que s’ha de donar als migrants amb qüestions com el control de les quarantenes fa que aquelles altres que no són urgents quedin ajornades”.

Part humanitària

La part del control policial és una, però després hi ha la part humanitària de la qual aquí a les Illes s’encarrega la Creu Roja. La Creu Roja pot atendre sense problemes els migrants, ja que s’han ampliat els recursos i el personal dedicat a l’atenció humanitària. La directora d’Inclusió Social de la Creu Roja a les Illes, Dolça Feliu, explica que “els nouvinguts que arriben a l’arxipèlag no tenen intenció de quedar aquí; cerquen partir a països com Alemanya o França on tenen família”.

Cerquen una segona oportunitat

Els migrants a l’hora d’agafar les barques no pensen en la crisi sanitària i d’emergència social generada per la Covid-19. Tenen altres coses en el cap: “Ens diuen que és un viatge programat durant molt de temps. Venen amb la idea de tenir més autonomia i crear una família; cerquen una segona oportunitat de vida. La majoria són joves d’entre 20 a 25 anys”, detalla Dolça Feliu.

A part de fer una primera assistència humanitària i sanitària bàsiques, l’entitat s’encarrega de tramitar la partida dels migrants cap centres d’ongs a la península. Allà són derivats als centres d’internament o centres d’acollida que gestionen ongs com Creu Roja, Cear i Red Acoge. Enguany la Creu Roja ha tramitat 407 expedients de nouvinguts que s’han volgut acollir al programa d’ajuda humanitària que els permet ser acollits als centres que les entitats del tercer sector gestionen a la Península.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Salut denega la petició de cessament del gerent i la directora mèdica del Mateu Orfila

Diu que els treballadors no tenen potestat per decidir qui ocupa els càrrecs de responsabilitat

Moren cinc persones amb covid aquest cap de setmana a les Balears

La Conselleria de Salut ha informat 516 nous casos des de divendres, 81 casos més respecte el cap de setmana...

Condemnat a 5 anys de presó per abusar de la neta de la seva parella a Palma

També haurà d'indemnitzar la menor amb 6.000 euros

Ses Salines s’adhereix a la campanya ‘Endute’n un plàstic’

Aquesta iniciativa pretén conscienciar la ciutadania de la problemàtica de la contaminació dels plàstics a la mar.