societat

Es dupliquen les queixes al servei d’Atenció Primària durant el 2020

Les agressions a professionals també augmenten un 25%


Baixen els contagis, i també la pressió als hospitals, especialment a Mallorca. Però l’esforç que està fent el servei públic de salut per combatre la covid-19 està passant factura als centres de salut. Les queixes al servei d’atenció primària de les Illes s’han gairebé duplicat durant el 2020.

Na Marga Segura és usària del Servei Públic de Salut. Durant el darrer any ha posat 3 queixes pel tracte rebut al seu centre, les dues darreres pel tracte al seu home. Van estar dies esperant rebre una telefonada del seu centre de salut, i una vegada varen tenir cita presencial, van haver d’esperar dues hores per ser atesos. També va formalitzar una queixa per amenaces i impertinències d’una metgessa al seu fill petit.

Durant tot l’any 2020, les queixes al servei d’atenció primària han augmentat en 900, arribant a les 2.000. Marga Servera, subdirectora d’Atenció Primària de l’IB-Salut, explica que han rebut una allau de consultes, fet que ha dificultat l’atenció als usuaris. Assegura que agraeixen les queixes perquè així poden millorar el servei. “Reconeixem que tenim molta feina, hem tengut moltes dificultats amb les línies telefòniques, però actualment ja hi ha centres que fan cridades des de l’ordinador”, diu Marga Servera.

També augmenten els casos d’agressions als professionals dels centres de salut. SATSE en té constància de 252, és gairebé un 25% més que l’any 2019.  El 97% són agressions verbals. Paulino Vico, delegat sindical d’Atenció Primària SATSE, diu que la majoria de les agressions verbals es produeixen durant les consultes telefòniques i que ha canviat la categoria professional a qui van dirigides. Si abans les agressions es produien sobretot a les infermeres (2019), al 2020 es varen disparar al personal d’admissió.

Ara, asseguren, és el moment idoni per posar en marxa el pla de prevenció de la violència als centres de salut.


Mallorca baixa dels 220 casos per cada 100.000 habitants
210 nous casos de Covid-19 a Balears i 4 morts
Les UCIs pateixen encara la saturació de la 3ª onada de la covid

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Son Llàtzer ofereix un programa amb l’esport com a eix per a millorar la salut mental

Una quinzena d'usuaris del servei de psiquiatria són els beneficiaris d'aquesta activitat

El SOCIB obre les portes del Vaixell Oceanogràfic per celebrar la Nit de la Recerca

Prop de 70 persones, entre menuts i grans, han visitat aquesta infraestructura, que treballa en projectes sobre l'escalfament global

Presenten com serà l’Hospital de Manacor quan finalitzin les obres d’ampliació i reforma

S'inverteixen més de 76 milions d'euros i preveuen iniciar la construcció la tardor que ve

Una escaladora, ferida arran d’una esllavissada de roques a Valldemossa

El succés s'ha produït devers les 11h30 del matí, quan la dona, de 46 anys, es trobava davall de la...