L'aigua salada s'impulsarà per una bomba alimentada amb l'energia de plaques solars
Es Migjorn Gran substituirà els rentapeus d’aigua dolça de Sant Tomàs i Sant Adeodat per altres, d’aigua de mar, que funcionaran totalment amb energia solar. El projecte s’enviarà en les pròximes setmanes a la Demarcació de Costes per a la seva tramitació. El municipi espera estalviar fins a 50 metres cúbics al dia d’aigua dolça.
Les bombes de captació d’aigua salada s’instal·laran tot just en una zona de roques de la platja situada al voltant del nou hotel Villa le Blanc Gran Melià, prop dels lavabos públics i de la caseta de la Creu Roja. L’aigua s’impulsarà per una bomba alimentada amb l’energia de plaques solars, les quals s’instal·laran a la coberta de la caseta. Bombejarà només en hores diürnes. Per posar en marxa el sistema, caldrà instal·lar també més de 1.000 metres lineals de canonada. D’aquesta manera, l’aigua prové del mar i torna per vessament natural de l’arena, eliminant l’aportació d’aigua dolça, i la seva repercussió en el consum elèctric.
En total, s’estima un cabal d’entre 6 i 9 litres per minut a les dutxes i un consum total màxim de 50 metres cúbics al dia. De les 10 dutxes actuals per rentar-se els peus es passarà a 14 o 16, amb la idea de reforçar les platges d’Atalis i Binigaus. L’objectiu és que el nou sistema estigui operatiu l’estiu que ve.
Va obrir fa més de 4 dècades, amb el seu tancament denuncien que Formentera perd la seva essència