economia

És possible afrontar l’emergència climàtica sense un decreixement turístic?

El 84% de la nostra economia es basa únicament en el sector serveis


Les Illes Balears han multiplicat durant els darrers 70 anys el consum de territori, l’arribada de visitants, el nombre de places turístiques i la generació de residus fins a tal punt que el 84 per cent de la nostra economia es basa únicament en el sector serveis.

Els investigadors Catalina Torres i Joan Moranta han publicat un article a la revista Economia Crítica, on exposen que és necessari reconvertir el model econòmic i social a les illes per poder afrontar l’emergència climàtica que vivim. Asseguren que any rere any aniran minvant els recursos, els materials i també la qualitat ambiental, fet que farà que arribin manco turistes.

“Davant d’aquest futur de decreixement, necessitam implementar, planificar estratègies que ens ajudin a afrontar-lo millor”, explica Catalina Torres, professora d’Economia Aplicada de la UIB.

Per això diuen que és necessari apostar per una planificació de decreixement turístic lligat a reduir el consum abusiu d’energia i materials per minvar el deteriorament ambiental. Ara bé, són conscients que implica un canvi de xip del qual ara per ara estam molt lluny. 

“Com ho hem de fer per arribar ràpidament als 16 milions de turistes que teníem abans de la pandèmia. Clar, això te demostra que no hem après res de la lliçó. Estam molt enfora per arribar a aquesta transició ecosocial”, diu Joan Moranta, científic de l’Institut Espanyol d’Oceonografia.

Asseguren que totes les iniciatives de sostenibilitat que es presenten són positives, però insuficients. De res serveixen lleis de canvi climàtic si al darrere no hi ha un profund canvi econòmic, ecològic i social.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Lisa 06/02/2021

    Mentre la societat, no prengui consciència de que el diner fàcil i ràpid, es pa per avui i fam per demà, això no té solució…i a les Balears, ja molta gent que s’ha acostumat a viure amb l’esquena dreta i que no pensa amb el futur dels seus fills i néts…no es dónen compte que per viure bé, si tenen estudis i són vàlids, hauran d’emigrar..

  2. Carmen 07/02/2021

    bravo, bravo i bravo. No hem après res. Hi ha moltes altres áreas on podríem ser pioners i que també generan llocs de feina (energías renovables, movilitat sostenible, plantes de reciclatje, ecoturisme. ….) però perpetuar es model actual enriqueix a determinats lobys que no valdrán perdre es seu benefici facilment. Per aixó han fet tanta feina psicológica amb sa gent des poble amb sa frase : “vivim d’es turisme ” . Però mai no han dit es mal que fa i lo que mos costa mantenir-lo.

Cercador |

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

El tresorer del Partit Liberal d’Alemanya reforma una mansió del Terreno a Palma

Harald Christ, milionari i ex militant dels socialdemòcrates, pot ser un home clau en la negociació de les aliances al...

Com queden els ERTOs? Més de 17.500 treballadors balears estan en aquesta situació

Les empreses que ofereixin formació als seus treballadors tendran majors exoneracions. A més, es prorroga fins a finals de l'any...

Els hotels de Menorca de categoria superior allarguen temporada fins a finals d’octubre

Les reserves de visitants, que cerquen natura i esport, arriben però amb compte-gotes

CAEB Restauració: “Confiam que en dues setmanes ens permetin obrir els interiors al 100% de cabuda”

L'Associació d'Empresaris d'Instal.lacions Esportives de Balears proposarà al Govern eliminar la mascareta en els entrenaments