societat

És possible contagiar-se de coronavirus a la platja?

Tot i que és "molt poc probable", investigadores del CISC alerten de la possibilitat de contagi a través d'aigües residuals que puguin arribar a masses d'aigua de bany

La platja de Tramuntana, Formentera. /EFE


Investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) han redactat un informe en el qual asseguren que en les activitats recreatives, la infecció per SARS-CoV-2 per contacte amb l’aigua de condicions estàndard per al bany és “molt poc probable”. Les principals vies de contagi continuen sent les secrecions respiratòries generades per tos o esternuts i el contacte de persona a persona.

Amb tot, insisteixen a assenyalar que les aglomeracions que poden donar-se en les piscines i platges, així com els objectes d’ús comú, poden ser mecanisme de contagi. “Altres possibles vies de contagi revisades són les derivades de la presència del virus en aigües residuals que puguin arribar a masses d’aigua de bany i la supervivència del virus provinent dels banyistes en aigües, sorres i superfícies limítrofes”, expliquen a l’informe fent a petició de la Secretaria d’Estat de Turisme en el marc dels protocols d’actuació que està elaborant el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme per a la represa de l’activitat del sector turístic.

Quant a l’aigua la mar, l’informe sosté que, encara que actualment no existeixen dades de la persistència del SARS-CoV-2, “l’efecte de dilució i la presència de sal són factors que probablement contribueixen a una disminució de la càrrega viral i a la seva inactivació per analogia al que succeeix amb virus similars”.

En piscines i spa, l’informa explica que l’ús d’agents desinfectants està àmpliament implantat amb la finalitat d’evitar la contaminació microbiana de les aigües per l’afluència d’usuaris, i aquesta mesura hauria de ser suficient per a la inactivació del virus.

Uns altres dels factors que poden preocupar és la prevalença del virus en l’arena de les platges: “Encara que no existeixen estudis experimentals sobre aquest tema, l’acció conjunta de la sal de l’aigua de mar, la radiació ultraviolada solar i l’alta temperatura que emmagatzema l’arena són favorables per a la inactivació dels agents patògens”. L’informe també posa subratlla que qualsevol forma de desinfecció de la platja ha de ser respectuosa amb el medi ambient i no és recomanable la seva desinfecció amb els procediments habituals per a espais públics urbans.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Incidències per les tempestes: inundacions, carreteres tallades i rescats a Alcúdia

Fins dimecres vespre el risc de tempestes i plogudes intenses serà elevat. S’espera que puguin afectar qualsevol punt de les...

Pifzer anuncia que la seva vacuna és ‘segura’ per a nins d’entre 5 i 11 anys

Es planteja demanar autorització urgent a les autoritats europees i dels Estats Units

Relleu generacional a l’Associació de Veïnats la Llotja-Es Born de Palma

Asseguren que viure en aquest barri s'ha tornat impossible

Un accident obliga a tallar l’autopista d’Andratx i ocasiona retencions quilomètriques

També s'ha produït un sinistre a les 15.30 hores del capvespre, a l'entrada de Santa Ponça