ARCA s’oposa a l’esbucament previst a la nova plaça de Lloseta
Veïnats ja han recollit firmes en contra del plantejament que proposa l'Ajuntament, que afirma que el projecte és molt embrionari i no es descarta renunciar-hi
El subministrament cooperatiu s'obri pas amb nous projectes de producció compartida
77L’Associació d’Empreses Instal·ladores de les Balears (ASINEM) quantifica entre el 30 i el 40% la baixada enguany del nombre d’instal·lacions de plaques fotovoltaiques per part de particulars i empreses. Això respecte dels dos darrers anys de fort creixement i malgrat el manteniment de subvencions i incentius públics. A nivell estatal, l’autoconsum energètic ha baixat el 15% el primer semestre d’enguany respecte de l’any passat. Són dades de la Unió Espanyola Fotovoltaica.
Causes
Un dels motius és el retorn a la relativa normalitat del preu de l’energia que per mor del començament de la guerra a Ucraïna es va disparar fins als 30/40 cèntims el kilowatt/hora. Ara està en una mitjana d’entre els 12 i els 15 cèntims el kilowatt/hora. La minva de l’estalvi generat durant la pandèmia i l’encariment del cost de l’endeutament en són també causa, expliquen les empreses. I afegeixen que quant als ajuts públics, se n’ha agilitzat el pagament respecte dels darrers dos anys, però l’esforç burocràtic que exigeix la seva sol·licitud continua.
“El que hem demanat sense èxit com associació és que en comptes de subvencions directes l’incentiu a la instal·lació de plaques fotovoltaiques es faci via rebaixes fiscals que evitin la burocràcia; això és que en tenir-la legalitzada, el promotor es pugui beneficiar d’una baixada d’impostos com el de societats”, exposa Neus Sastre, vicepresidenta de l’Associació d’Empreses Instal·ladores de les Balears, ASINEM.
Fins al 31 de desembre hi ha temps per sol·licitar ajut públic per a la instal·lació de plaques d’acord amb el Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears (PITEIB). “Hi ha crèdit i són ajudes importants”, diu Sastre, que per a les empreses, amb entre el 50 i el 60% del cost de la instal·lació cobert, “mai no les havia vist tan fortes”.
La patronal d’instal·ladors electricistes anuncia pròximament una guia normativa per a ajuntaments que els ha d’ajudar a aclarir dubtes relacionats amb l’autorització d’instal·lacions de plaques fotovoltaiques. Això per mor de la disparitat de criteris existents entre municipis, segons Asinem.
Autoconsum i producció compartida
L’alentiment de la demanda d’instal·lació de plaques solars a títol individual també l’han notada a Som Serveis Energètics, societat cooperativa que promou l’autoconsum i la producció compartida. “Per posar un comptador, hi ha hagut casos en què hem hagut d’esperar un any o més; això atura l’interès de la gent. Penso que és perquè no interessa, perquè suposa una pèrdua per a elles”, afegeix el president de l’entitat, Guillem Solivellas, en referència a les grans companyies distribuïdores.
Som Serveis Energètics té en marxa un projecte d’autoconsum compartit a Binissalem que beneficia 17 particulars i empreses; aviat en tindrà un altre operatiu a Pollença i un tercer, al camp de tir de Marratxí, està en planejament. És un procés que avança lentament perquè “la consciència sobre el problema encara no ha arribat a tota la gent; es té clar que tenim un problema [canvi climàtic] però el pas a l’activisme no interessa a la major part de la població si no veu un retorn econòmic claríssim i ràpid”, conclou Solivellas.
Actualment, l’autoconsum compartit pot beneficiar usuaris dins un radi de dos quilòmetres des de la instal·lació generadora. Així i tot, amb iniciatives com el projecte kilowatt/hora de Som Energia, cooperativa de producció i consum catalana, es romp la barrera geogràfica: “Consisteix en un préstec econòmic a la cooperativa per fer una planta de generació; et permet recuperar la inversió amb un servei d’energia a preu de cost durant vint anys”, explica Carol Coll, que n’és membre de l’equip d’autoconsum.
Som Energia compta amb 789 contractes amb autoproducció a les Illes. Recordem que dins els objectius de l’Agenda 2030 de la Unió Europea hi ha la fita d’arribar al 42,5 % del total de l’energia final consumida a partir de fons renovables.
Veïnats ja han recollit firmes en contra del plantejament que proposa l'Ajuntament, que afirma que el projecte és molt embrionari i no es descarta renunciar-hi
Jordi Massó i Climent Olives han ideat i dibuixat deu portades de còmics amb superherois basats en la cultura de Menorca
Més d'una vintena de propostes noves s'estrenaran per omplir una graella variada que pretén arribar a noves audiències
Els bombers del parc d'Inca s'han desplaçat al lloc dels fets per sufocar les flames