X

Es tramita la declaració com a Bé d’Interès Cultural per a la possessió dels Olors d’Artà

Dins la finca hi ha un qanat, conducció d'aigua subterrània del segle X durant l'ocupació musulmana de l'illa

12/11/2023

Es tramita la declaració com a Bé d’Interès Cultural per a la possessió dels Olors d’Artà

Miquela Valls

La possessió dels Olors d’Artà aviat podria ser declarada Bé d’Interès Cultural amb categoria de lloc etnològic del sistema hidràulic. El Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca ha tret durant un mes a exposició pública l’expedient d’aquest indret històric que es troba als peus de la serra d’Artà. La finca, que ocupa unes 400 hectàrees, consta de 8 pous i l’actual construcció, tot i que conserva elements de l’època de la conquesta catalana, data de finals del segle XVIII.

Actualment, les cases de possessió aglutinen l’habitatge i una sèrie de dependències, algunes d’annexes, com la tafona i el forn, i altres d’aïllades com els rentadors, el safareig, el molí d’aigua, la portassa i el galliner. La casa de possessió presenta un volum exempt amb coberta a quatre aigües i quatre altures. El portal d’accés, d’arc de mig punt, presenta una escalinata al davant. A més, hi destaca la capella i el petit jardí tancat amb una paret de pedra i pilars amb un enreixat de ferro situat al davant de la casa.

Dins la finca també s’hi troba un qanat que desemboca en un abeurador i després en un safareig. Aquest dipòsit d’aigua permetia regar els horts dels voltants i impulsava les moles d’un antic molí d’aigua de la possessió. Els qanats són conduccions d’aigua subterrània realitzades cap al segle X, durant l’ocupació musulmana de l’illa.

12/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris