X

“És una llàstima que els reis facin una visita de metge a Lluc”

El prior, Marià Gastalver, es plany de la brevetat de la visita tot i reconèixer que "de manera oficial, el reis Joan Carles i Sofia no hi vengueren mai"

04/08/2021

“És una llàstima que els reis facin una visita de metge a Lluc”

La família reial a Lluc aquest dimecres.

La visita que els reis Felip VI i Letícia han fet aquest dimecres horabaixa al centre d’interpretació de la serra de Tramuntana, incloïa també una breu visita al santuari de Lluc, on els blauets van cantar la Salve davant els reis i que, després de sortir de l’església, i davant l’escultura del bisbe Campins, van signar al llibre d’honor del santuari. Tot plegat, la visita al santuari, totalment programada, no va durar més d’un quart d’hora. Abans de l’arribada dels reis, el prior de Lluc, Marià Gastalver, lamentava que “aquesta visita fugaç serà com una visita de metge“. “S’haurà perdut una oportunitat perquè els reis coneguin tot el patrimoni de Lluc, perquè amb un quart d’hora, si arriba, poca cosa els podrem mostrar“, afirmava el prior.

Tanmateix, aquest visita contrasta amb la relació que el rei emèrit Joan Carles I tingué amb el santuari. “Allò cert és que Felip VI haurà vengut més vegades a Lluc del que ho va fer son pare, perquè de manera oficial, el reis Joan Carles i Sofia no hi vengueren mai. De totes maneres, es conserven unes fotografies de quan encara eren prínceps, quan feren una visita informal al santuari i de caire no oficial”.

La visita reial més documentada d’un rei a Lluc és la que va fer Alfons XIII pel novembre del 1923. En aquella ocasió, la visita reial tingué una gran repercussió.

Després de la visita de la familia reial, s’han traslladata l’Ajuntament d’Escorca on han signat el llibre d’honor del municipi:

El vincle de la família reial amb la serra de Tramuntana

Excepte comptades vegades, com la visita de l’any passat a Petra per conèixer el llegat de Juníper Serra, són pocs els estius en què els reis i les infantes no aprofitin la seva estada a Mallorca per visitar la serra de Tramuntana.

Sembla que enguany que es commemoren els 10 anys de la Serra com a Patrimoni Mundial de la UNESCO no serà una excepció més. La visita al santuari de Lluc i al centre d’interpretació d’enguany se suma al llistat de municipis o indrets emblemàtics de la Serra visitats per la família reial.

El 2012 els aleshores prínceps d’Astúries i les infantes arribaven a Sóller des de Palma amb l’històric tren turístic. Un any després triaven la Granja d’Esporles per a la foto familiar, mostrant així el seu suport als afectats per l’incendi que feia pocs dies s’havia originat a la Serra, el pitjor incendi que ha patit les Balears.

Ja com a Reis d’Espanya, el 2014 visitaren la finca de Raixa a Bunyola i el 2017 tornaren a Sóller per a visitar el Museu Modernista de Can Prunera. Dos anys més tard, la foto familiar es traslladava a Son Marroig.

La visita de la família reial s’allargarà enguany fins al 12 d’agost, i qui sap si en aquests temps seguiran visitant indrets de la serra de Tramuntana.

04/08/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris