Els experts reclamen un urbanisme adaptat, que no elimini dels edificis els espais per nidificar
El campanar de l’església dels Socors alberga 8 de les 33 caixes niu instal·lades per l’associació Falcies Palma. En una de les caixes tenen una càmera, per estudiar l’espècie i saber com va tot. Just ara comencen a néixer els polls.
Mentrestant, a pocs metres, un centenar d’alumnes del Col·legi Sant Agustí aprenen més sobre aquest petit ocell insectívor i del projecte per preservar-lo, de la mà de l’associació i el Cofib, el Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears.
“Són molt importants, sobretot a grans ciutats”, assegura Jéssica Solà, biòloga del Cofib. Afirma que “fan una feina essencial: eliminar la població d’insectes”.
Les caixes niu, que instal·la l’associació al centre són importants perquè, diuen, les reformes als edificis del centre de Palma han eliminat 4 quilòmetres d’àrea de cria en els darrers anys.
Hugh Birley, de l’associació, explica que aquests ocells, que venen des d’Àfrica a l’estiu a criar, sovint fan els nius a forats, entre les teules. Amb les reformes de les façanes, els prenen l’espai de cria.
Apus apus, coneguda popularment com a “falciot” o “falcia”, no està en perill, però calculen que la població ha caigut un terç.
L’associació Falcies Palma demana a Urbanisme que pensin en els ocells quan es fan les reformes: “Si treuen quilòmetres de teules, tal vegada podrien incloure un bloc específic per a les aus”, explica Yaima Espinosa. De moment, les falcies ja tenen el suport dels alumnes de Sant Agustí.
A més de la zona del Llevant, també els cerquen al Raiguer amb mitjans terrestres
Els agents han hagut de disparar trets quan fugien en botar-se un control