X

Escorcollen cinc grans bancs a París en el marc d’una investigació internacional per frau fiscal

Segons el diari Le Monde, que ha avançat la notícia, els bancs investigats són Société Générale, BNP Paribas i la seva filial Exane, Natixis i HSBC

28/03/2023

Escorcollen cinc grans bancs a París en el marc d’una investigació internacional per frau fiscal

Imatge d'arxiu. / EFE

Redacció

Les seus de cinc bancs a França han estat escorcollades aquest dimarts a París i els seus voltants en el marc d’una investigació per frau fiscal agreujat, segons ha informat la Fiscalia Francesa Financera (PNJ) i que recull l’agència Efe.

Les operacions han estat dirigides per 16 magistrats francesos i hi han participat més de 150 investigadors, així com sis fiscals alemanys, en un procediment de cooperació judicial europea, segons ha detallat la PNJ en un comunicat.

Segons el diari Le Monde, que ha avançat la notícia, els bancs investigats són Société Générale, BNP Paribas i la seva filial Exane, Natixis i HSBC.

Les autoritats tracten de confirmar un presumpte frau fiscal que aconseguiria diversos milers de milions d’euros per any, d’acord amb Le Monde, a través d’un mètode denominat col·loquialment com a ‘CumCum’.

Aquest frau consisteix en el fet que un accionista d’una empresa cotitzada a França, però amb residència fiscal a l’estranger, presta temporalment, entorn de la data del pagament de dividends, els títols que posseeix a un banc francès.

Això li permet eludir el pagament de la retenció que aplica el fisc francès a persones amb residència fiscal en un altre país per aquests dividends.

La raó és que els dividends dels títols que posseeixen els bancs francesos estan gairebé exempts d’impostos. Una vegada eludida la retenció, el préstec de les accions conclou i els títols tornen formalment a les mans dels seus propietaris.

Com el seguiment d’aquesta mena d’operacions és complicat a causa de l’enorme volum d’accions que els bancs compren i venen cada dia, aquesta pràctica ha passat desapercebuda fins que es va produir la primera denúncia.

El presumpte frau va ser revelat el 2018 i la Fiscalia Nacional Financera va obrir una investigació al desembre de 2021 per frau fiscal agreujat i blanqueig agreujat.

28/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris