SOCIETAT

Escriure un WhatsApp al volant augmenta fins un 134% els accidents

Un estudi de la Universitat de Granada demostra que l'ús del mòbil mentre es condueix augmenta el nombre de col·lisions a totes les edats

Imatge d'arxiu d'un accident de trànsit entre dos vehicles.


Una investigació de la Universitat de Granada (UGR) ha demostrat que enviar un missatge de WhatsApp des del mòbil mentre es condueix deteriora significativament el rendiment en la conducció i augmenta fins a un 134% les possibilitats de patir un accident en majors de 55 anys.

L’estudi del departament d’Òptica de la Universitat de Granada, dirigit per les doctores Carolina Ortiz Herrera i Rosario González Anera i publicada en la revista Accident Analysis and Prevention, ha analitzat com influeix l’ús del WhatsApp en la conducció per edats.

En l’estudi han participat 75 conductors, usuaris habituals d’aquesta aplicació de missatgeria, que es van dividir en quatre grups per edats. A tots ells se’ls va avaluar la funció visual mitjançant una àmplia bateria de test i es va mesurar el rendiment en la conducció de cada participant en una primera sessió sense distracció i en una segona sessió sota distracció, en la qual havien de respondre a una sèrie de missatges mentre conduïen en un simulador.

Finalment, es van recopilar dades sobre la percepció subjectiva que aquests conductors tenien de la seva conducció mitjançant una enquesta denominada “Driver Behaviour Questionnaire” (DBQ).

Els resultats han mostrat que la capacitat de conduir va empitjorar notablement en ser distrets mitjançant missatges i que l’ús del telèfon mòbil va afectar l’habilitat dels participants per a mantenir una correcta posició del vehicle en el carril.

D’aquesta manera, la desviació estàndard de la posició lateral del vehicle en el carril va augmentar significativament per a tots els grups d’edat, excepte per als conductors de 25 i 39 anys i tots els que van usar WhatsApp mentre conduïen van mostrar un major nombre de sortides del carril i una major distància recorreguda envaint el carril contrari.

“L’efecte negatiu d’usar el telèfon mòbil al volant va ser evident, ja que el nombre de col·lisions va augmentar per a tots els grups d’edat”, ha destacat Sonia Ortiz Peregrina, investigadora del departament d’Òptica de la UGR.

L’estudi ha conclòs que escriure missatges mentre es condueix va afectar més el grup de conductors d’edat més avançada, que van patir un nombre de col·lisions significativament major mentre els joves són els que adopten més conductes de risc al volant, cometent més infraccions.

Els resultats del treball han demostrat a més que algunes funcions visuals estan relacionades amb el rendiment en la conducció i que existeix un correlació estadísticament significativa que apunta un major nombre de col·lisions, una major distància recorreguda fora del carril i un pitjor control lateral del vehicle quan s’interactua amb el mòbil.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |