X

Espanya: 94.417 contagiats i 8.189 morts; Sanitat preveu trasllats de malalts entre comunitats per evitar col·lapsar UCIs

La Conselleria no ha rebut de moment cap petició per atendre pacients d'altres comunitats però que, si es produeix, Balears seria solidària

31/03/2020

Espanya: 94.417 contagiats i 8.189 morts; Sanitat preveu trasllats de malalts entre comunitats per evitar col·lapsar UCIs

Josep S. Guerrero

El Ministeri de Sanitat ha reiterat aquest dimarts que no es descarta “en absolut” el trasllat de pacients entre comunitats per a reduir la pressió en les UCIs, però ha matisat que es farà d’una manera consensuada amb les autonomies, quan manifestin les seves necessitats.

Així ho ha assegurat la doctora María José Sierra, cap d’àrea del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, en roda de premsa diària per actualitzar dades. Sierra ha admès que la situació en què es troben les UCIs és “una gran preocupació” en aquests moments per al Ministeri.

A dia d’avui, dimarts 31 de març, s’han registrat 9.000 casos per coronavirus que sumen un total de 94.417 contagiats. Pel que fa a les morts, ja se n’han compatibilitzat més de 8.100, 849 només aquest dimarts. Amb tot, prop de 19.300 persones han estat donades d’alta. Els malalts que es troben a l’UCI ascendeix a 5.607.

Segons Sierra, la tendència es manté tot i que se n’ha produït un “lleguer augment” per endarreriments en les dades, sobretot de Madrid i Catalunya.

Fernando Simón, en quarantena a ca seva perquè està contagiat, ha justificat que les mesures aprovades serveixen per no col·lapsar les UCIs. En la mateixa línia, Sierra ha assenyalat que a final d’aquesta setmana es podrà “tindrem una indea més clara” de l’evolució del contagi al país. També ha destacat que a Espanya s’estan fent 20.000 tests ràpids al dia.

 

A les Balars, hi ha en total 97 pacients ingressats a les UCIs

La situació a les UCIs de les Illes Balears no és encara tan crítica com la que es viu ara mateix a diferents comunitats espanyoles com són Madrid, Catalunya, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Aragó, el País Basc i La Rioja.

Madrid i Catalunya són ara mateix les que més preocupen i més casos greus registren, de fet, Catalunya amb menys positius confirmats que Madrid, té més malalts ingressats a les UCIs, al voltant d’un centenar de persones més.

Però també preocupa la situació que hi ha a les comunitats veïnades, com Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Aragó, el País Basc i La Rioja. Aquesta situació ha fet que el Ministeri de Sanitat, fins i tot, plantegi la possibilitat que es traslladin pacients entre comunitats per descongestionar les UCIs.

Aquí a les Balears, ara mateix hi ha en total 97 pacients ingressats a les UCIs. Estan en una ocupació del 45% de mitjana, per tant, hi hauria més de la meitat d’UCIs disponibles.

Per illes, Mallorca és on n’hi ha més, 74, dels quals 54 en hospitals públics. A Eivissa, 14, entre públics i privats. I Menorca, té 9 casos a l’UCI, la meitat dels quals estan ingressats a l’hospital. La Conselleria assegura que, en aquests moments, no ha rebut cap petició per atendre pacients d’altres comunitats però diu que, si es produeix, Balears seria solidària.

31/03/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris