X

La suspensió temporal d’Astrazeneca obliga Balears a aturar la vacunació massiva als centres habilitats

A partir d'ara l'activitat de vacunació massiva en les instal·lacions esportives on havia començat es paralitza i que continuarà a Son Dureta i els centres de salut, amb la immunització dels majors de 80 anys

15/03/2021

La suspensió temporal d’Astrazeneca obliga Balears a aturar la vacunació massiva als centres habilitats

11

Les Balears ha aturat l’administració de la vacuna d’AstraZeneca després que el Ministeri de Sanitat així ho ha expressat en la reunió d’urgència d’aquest dilluns del Consell Interterritorial de Salut, convocada per a tractar aquest assumpte. Aquesta decisió ha obligat a la Conselleria suspendre també la vacunació poblacional als centres habilitats. De moment continuarà el pla de vacunació en l’antic hospital de Son Dureta a Palma i en els centres de salut, a les persones majors de 80 anys.

La situació deixa en l’aire arribar al 70% de vacunació abans d’estiu: “És una incògnita”, ha admès la consellera de Salut, Patrícia Gómez. En aquest sentit, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha dit que, tot i aquest contratemps, espera que arribin aviat les noves vacunes d’altres marques com la de Johnson&Johnson que és monodosi.

La vacunació amb la fórmula desenvolupada per la Universitat d’Oxford “queda suspesa des del dia d’avui i com a tard demà per a tots els lots”, indica el document que ha traslladat el Ministeri de Sanitat al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) reunit aquesta tarda d’urgència.

Segons ha explicat en roda de premsa la consellera Patrícia Gómez la suspensió “no té màxim de dies” fins que l’Agència Europea del Medicament (EMA) acabi de dilucidar si està relacionada amb els episodis trombòtics en una trentena de persones de diversos països europeus que van ser immunitzades amb aquest fàrmac.

Gómez ha explicat que fins divendres s’havien produït una trentena de quadres trombòtics en persones que s’havien vacunat d’AstraZeneca però que aquest cap de setmana s’han produït “reaccions greus”, una dona a Espanya, “que s’està recuperant”, quatre casos a Alemanya i un a Noruega ha obligat a l’EMA suspendre “de manera cautelar i temporal” aquest farmac “per un principi de prudència”.

Ara, el Comité  d’Avaluació del Risc de Farmacovigilància de l’EMA estudiarà “de manera molt minuciosa” aquests casos i s’emetran els informes oportuns per conèixer com continuar amb l’ús d’aquesta vacuna: “Són efectes molt poc freqüents i que per un principi de prudència s’ha pres aquesta decisió”, ha assenyalat la consellera.

A Balears ja s’han administrat 41.900 dosis de la vacuna d’AstraZeneca i “no s’ha recollit cap cas greu”. Sobre el lot afectat, les Illes han rebut 5.500 dosis. El director del Servei de Salut, Juli Fuster, ha explicat que a partir d’ara l’activitat de vacunació massiva en les instal·lacions esportives on havia començat es paralitza i que continuarà a Son Dureta i els centres de salut, amb la immunització dels majors de 80 anys.

Amb aquesta situació, la consellera Patricia Gómez ha reconegut que aconseguir la vacunació del 70% de la població abans de l’estiu “és una incògnita”.

Una trentena de casos trombòtics entre les 17 milions de dosis administrades

Aquest dematí, la companyia AstraZeneca ha emès un comunicat en el qual ha fet una crida a la tranquil·litat perquè no hi ha “cap evidència” de la seva relació amb un augment del risc d’episodis trombòtics, “en cap grup d’edat definit, sexe, lot o en cap país concret”.

El laboratori indica que, fins ara, a la UE i el Regne Unit s’han notificat 15 casos de Trombosi Venosa Profunda (TVP) i 22 d’embòlia pulmonar entre les més de 17 milions de persones que han rebut el seu preparat fins al 8 de març.

Una xifra que “és molt inferior a la que s’esperaria que ocorregués de manera natural en una població general d’aquesta grandària i és similar a la d’altres vacunes autoritzades enfront de la COVID-19”, subratlla el laboratori, que explica que l’informe mensual de seguretat es farà públic en la pàgina web de l’Agència Europea del Medicament la setmana que ve.

15/03/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT