X

Espanya s’enfronta a una grip aviària que ja ha obligat sacrificar més de 269.000 aus

Els brots s'han anat detectant des de principis d'enguany i la situació podria afectar en conseqüència el preu i les exportacions sobretot dels ous

11/02/2022

Espanya s’enfronta a una grip aviària que ja ha obligat sacrificar més de 269.000 aus

Els brots de grip aviària detectats des de principis d’enguany a la Península ja comença a preocupar en el sector. L’alta transmisió ha portat a sacrificar més de 269.000 aus en granges com l’explotació ubicada a Íscar, a Valladolid. Aquí només, s’han hagut de sacrificar 133.000 gallines en la que de moment és l’explotació més gran que s’ha vist afectada. Es tracta de la pitjor onada que afronta Espanya, cosa que també ocorre a nivell mundial, segons ha assenyalat a l’agència Efe la veterinària i doctora en Malalties Víriques d’Aus, Úrsula Höfle.

Davant aquesta situació, Greenpeace ha tornat a qüestionar la producció que es fa en les anomenades macrogranges, ja que, afirmen, que són entorns adients per a la proliferació d’aquest tipus de virus. Per això, l’entitat ecologista ha demanat al govern de Castella i Lleó una moratòria a la ramaderia industrial, seguint l’exemple d’altres comunitats com Castella-la Manxa.

Nou províncies es troben en alerta de les quals, hi ha brots detectats a Segòvia, Valladolid, Huelva i Sevilla que afecten aus de granja. La resta de focus, 12, afecten aus silvestres.

La situació, però, preocupa sobretot per la producció per a carn i també per a ous en un sector, l’espanyol, que encapçala les exportacions en l’àmbit mundial.

Les anàlisis han revelat que es tracta de la variant H5N1, la predominant a Europa, que té escassa capacitat de transmissió als humans, si bé, l’elevada circulació i capacitat de recombinació d’aquests virus fa que calgui estar vigilants per si la influença adquireix major potencial de contagi a persones, segons la veterinària Úrsula Höfle.

Aquí a les Balears, segons les darreres dades de 2020, hi ha 76 granges de gallines i prop de 2.900 explotacions d’altres aus. De moment, la Conselleria d’Agricultura no ha rebut cap notificació sobre cap brot de grip aviària.

11/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris