X

Espectacular aurora boreal en el cel de les Illes Balears

Aquest vespre, encara ens trobam en avís per tempesta geomagnètica, per la qual cosa no es descarta que es pugui tornar a presenciar

11/05/2024

Espectacular aurora boreal en el cel de les Illes Balears

256

Espectaculars imatges d’aurores boreals vistes des de tot l’arxipèlag.

Al cel de Formentor, a l’Observatori Astronòmic de Costitx i des de Felanitx. A Eivissa i a Menorca també les han pogut veure; de fet, han estat visibles a les zones on hi ha manco contaminació lumínica, i en direcció nord.

Què ha ocasionat aquestes aurores?

Des del sol ens arriba un vent solar que arrossega multitud de partícules, tals com protons, electrons i altres elements que venen carregats elèctricament. En els darrers dies l’activitat solar s’ha disparat, de fet hem tengut tempestes solars molt intenses en direcció cap a la terra que han emès moltes més partícules de les que són habituals. La NOAA, l’Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica classifica la intensitat d’aquestes tempestes en una escala que va des del G1 al G5.

Doncs bé, aquesta matinada ens trobàvem en el nivell més alt, un fet que no passava des del 2005. Que ocorre que el nostre planeta, en el seu nucli està format per materials metàl·lics que es troben en rotació, el que genera un camp magnètic que envolta la terra. És el que podeu veure amb aquestes línies que s’uneixen als pols magnètics. Quan les partícules carregades del sol impacten contra el nostre camp magnètic, aquestes es dirigeixen cap a la pols. En aquesta zona arriben a la ionosfera i interactuen amb altres àtoms d’oxigen i nitrogen donant lloc a aquestes coloracions tan espectaculars.

A part de les aurores, l’arribada de tot aquest plasma pot tenir altres conseqüències: interferències en les telecomunicacions, pot interferir en les línies elèctriques i transformadors, en els navegadors GPS, als satèl·lits. De fet, s’ha informat d’alguns d’aquests problemes arreu del món. És la primera vegada que ocorre? No, en els darrers cent anys s’han pogut veure en 3 ocasions, sent la més notòria durant la Guerra Civil, en el 1938.

Aquest vespre, encara ens trobam en avís per tempesta geomagnètica, però baixa a G1 o G2, per la qual cosa no es descarta que es pugui tornar a presenciar, de fet alguns experts ens diuen que sí. Així que haurem d’estar pendents del cel.

11/05/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT