política

L’Estat adverteix de la inconstitucionalitat de dos dels articles de la Llei de residus

El govern espanyol qüestiona que les Balears puguin modificar el sistema tributari local per fer pagar més a qui més contamina


L‘Estat ha donat un avís d’inconstitucionalitat al Govern per dos dels articles de la Llei de residus. Concretament, contra l’article 9 que regula el pagament per generació de residus, i el 23, relatiu a productes d’un sol ús i que, entre d’altres qüestions, planteja que a partir de l’any 2021 no es podran distribuir bosses de plàstic lleugeres d’ún únic ús.

El govern espanyol ha fet ara un requeriment a l’Executiu balear per constituir una comissió bilateral per analitzar aquestes diferències i arribar a un acord. Si no s’assoleix, l’Estat, seguint l’assessorament dels seus serveis jurídics i prèvia aprovació al Consell de Ministres, podria plantejar-se presentar un recurs d’inconstitucionalitat als dos articles.

El director general de Residus, Sebastià Sansó, discrepa de les apreciacions de l’Estat respecte d’aquests dos articles. Segons ha explicat a IB3 Ràdio, respecte del pagament per generació, “el govern espanyol entén que l’Executiu autonòmic no té competències per regular el sistema tributari local, que només ho pot fer l’Administració estatal”. Sansó, però, no hi està d’acord: “La nova directiva de residus modificada diu que hi ha d’haver mesures de fiscalitat per poder capgirar la situació de producció i gestió de residus”.

Pel que fa a la prohibició de distribuir bosses de plàstic a partir de l’any 2021, l’Estat, segons ha explicat Sansó, avisa que la normativa balear no pot ser més restrictiva que el Reial Decret 293/2018 sobre reducció del consum de bosses de plàstic. “Tenim claríssim que el millor que es pot fer és que les bosses de plàstic lleugeres -siguin del material que siguin- es deixin de distribuir perquè són totalment innecessàries i substituïbles per altres materials o per bosses reutilitzables”.

“Ens mantindrem ferms perquè nosaltres som sobirans en regular el que hem regulat a la Llei”, sentencia Sebastià Sansó. “Defensarem els interessos de les Illes Balears i del Medi Ambient i no estem d’acord en els arguments que presenten des del govern central”.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

Preocupació dels ajuntaments balears pels retards de Demarcació de Costes

"Hi ha bona voluntat però és un calvari poder aconseguir autoritzacions", segons el batle d'Alcúdia, Antoni Mir

El Consell de Menorca demana un préstec d’11M€ per liquidar el deute pendent amb Cesgarden

El ple ratificat el conveni amb el Govern que resol el problema de les bestretes

La campanya d’Europa per fomentar el vot entre els joves

En les darreres eleccions europees només votaren un 25% dels joves