economia

L’Estat deu 5.000 milions d’euros a les Illes Balears

El Govern justifica a Montoro 15 anys de finançament discriminatori

L%27Estat+deu+5.000+milions+d%27euros+a+les+Illes+Balears

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en una imatge d'arxiu. /EFE


El Govern balear calcula que l’Estat deu 5.000 milions d’euros a les Illes per 15 anys de finançament discriminatori. Des del 2002, la Comunitat Autònoma ha pagat 257 milions d’euros en concepte d’interessos de deute per aportacions dels mecanismes de liquiditat.

“Paguem interessos per uns diners que haurien d’haver arribat com a finançament ordinari”, ha assegurat la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, en un comunicat.

Des de 2012 i fins a juliol d’aquest any, Balears ha retornat més d’1.003 milions d’euros a l’Estat dels crèdits del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), dels Fons de Proveïdors (FFPP) i del Fons de Facilitat Financera (FFF), que han estat les modalitats a les quals Balears s’ha acollit des del 2012 per obtenir liquiditat aportada per l’Estat.

D’aquesta xifra retornada, un 25,6%, 256,9 milions d’euros, corresponen a interessos i comissions de les operacions i la resta, 746,7 milions d’euros, a les amortitzacions pactades.

En virtut del disseny dels mecanismes de liquiditat, les primeres quantitats abonades van ser els interessos, de manera que durant el 2012, el 2013 i el 2015, les Illes Balears no van liquidar cap quantitat per amortització.

Segons la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, l’Estat ha ofert com a crèdits el que hauria de ser part del finançament ordinari. “I a sobre ens ha cobrat interessos”, critica.

La consellera considera paradoxal que el 2016 Balears hagués de retornar a l’Estat més d’un 30% del que va rebre del FLA, per pagar les amortitzacions i interessos generats pels mateixos mecanismes d’anys anteriors.

El Govern balear ha reiterat la seva reclamació al Govern central d’una reestructuració del deute: “Hem parlat de condonació de part del deute amb el ministre Montoro, i també ho hem proposat en el si del comitè d’experts com a base per iniciar un nou model de finançament”.

“Amb un nou sistema de finançament més just estaríem en condicions de recuperar la capacitat de gestió de la nostra hisenda i per tant d’autogovern”, ha assegurat.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

DIRECTE: IB3 notícies


més contingut relacionat

Mallorca tindrà una electrolinera cada 20 quilòmetres

La primera estació s'ha ubicat al polígon de Son Castelló i també hi haurà punts de càrrega ràpida a Andratx, Palmanova, Inca, Manacor i Portocristo, entre altres ubicacions {rela} Es...

Informe Exceltur: ASHOME demana un repartiment de l’ecotaxa que tingui en compte els projectes a les urbanitzacions

Diu que les dades d'ocupació i d'ingressos per habitació no són dolentes, però sí les xifres de rendibilitat de les...

Es posa en marxa la primera electrolinera a les Balears

A partir de demà comença a funcionar la primera "electrolinera" de les Balears, i serà una de les més grans del país. Està situada al polígon de Son Castelló, just...

Gairebé una de cada 3 llars de les Illes no té assegurança

Els mediadors d'assegurances de les Illes alerten de les conseqüències de no tenir aquesta cobertura en cas d'incident