economia

L’Estat deu 5.000 milions d’euros a les Illes Balears

El Govern justifica a Montoro 15 anys de finançament discriminatori

L%27Estat+deu+5.000+milions+d%27euros+a+les+Illes+Balears

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en una imatge d'arxiu. /EFE


El Govern balear calcula que l’Estat deu 5.000 milions d’euros a les Illes per 15 anys de finançament discriminatori. Des del 2002, la Comunitat Autònoma ha pagat 257 milions d’euros en concepte d’interessos de deute per aportacions dels mecanismes de liquiditat.

“Paguem interessos per uns diners que haurien d’haver arribat com a finançament ordinari”, ha assegurat la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, en un comunicat.

Des de 2012 i fins a juliol d’aquest any, Balears ha retornat més d’1.003 milions d’euros a l’Estat dels crèdits del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), dels Fons de Proveïdors (FFPP) i del Fons de Facilitat Financera (FFF), que han estat les modalitats a les quals Balears s’ha acollit des del 2012 per obtenir liquiditat aportada per l’Estat.

D’aquesta xifra retornada, un 25,6%, 256,9 milions d’euros, corresponen a interessos i comissions de les operacions i la resta, 746,7 milions d’euros, a les amortitzacions pactades.

En virtut del disseny dels mecanismes de liquiditat, les primeres quantitats abonades van ser els interessos, de manera que durant el 2012, el 2013 i el 2015, les Illes Balears no van liquidar cap quantitat per amortització.

Segons la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, l’Estat ha ofert com a crèdits el que hauria de ser part del finançament ordinari. “I a sobre ens ha cobrat interessos”, critica.

La consellera considera paradoxal que el 2016 Balears hagués de retornar a l’Estat més d’un 30% del que va rebre del FLA, per pagar les amortitzacions i interessos generats pels mateixos mecanismes d’anys anteriors.

El Govern balear ha reiterat la seva reclamació al Govern central d’una reestructuració del deute: “Hem parlat de condonació de part del deute amb el ministre Montoro, i també ho hem proposat en el si del comitè d’experts com a base per iniciar un nou model de finançament”.

“Amb un nou sistema de finançament més just estaríem en condicions de recuperar la capacitat de gestió de la nostra hisenda i per tant d’autogovern”, ha assegurat.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

Gran afluència de turistes als aeroports per l’operació retorn

Prop de 30.000 passatgers han passat per l'Aeroport d'Eivissa

Operació retorn a l’Aeroport d’Eivissa on hi passaran 30.000 viatgers

La majoria dels turistes abandonen les Pitiüses després d'uns dies de vacances sense haver vist el sol

Un 50% dels productes ecològics frescs consumits a les Balears són de fora

Segons l'Associació de Productors d'Agricultura Ecològica, el que produïm a les illes és insuficient

Temporal en vacances de Pasqua que obliga cercar alternatives d’esbarjo

Diumenge serà la jornada de més moviment als aeroports d'Eivissa i Menorca