societat

L’Estat prohibirà la replantació de 18 varietats d’ametllers i 5 espècies ornamentals a les Balears

Els darrers 4 mesos ha augmentat un 30% els nivells d'afecció de la Xylella arribant als 617 positius

L%27Estat+prohibir%C3%A0+la+replantaci%C3%B3+de+18+varietats+d%27ametllers+i+5+esp%C3%A8cies+ornamentals+a+les+Balears

Segons ha pogut saber IB3 Notícies, el Ministeri d’Agricultura està a punt d’aprovar una resolució d’urgència o una ordre ministerial que així ho determina, després que Europa va establir les Illes Balears com a zona de contenció per la infecció de la ‘Xylella fastidiosa‘.

Les 18 varietats autòctones d’ametler que es veten per ser les manco resistents al bacteri de la Xylella, segons els estudis de tolerància i resistència que elabora la Conselleria d’Agricultura, són Marcona, Garrigues, Bord de Santa Maria, Bord de Selva, Bord des Raiguer, Corona, Filau, Lluca, Menut, Mollar, Morro de vaca, Pere Gelabert, Pintadeta, Rutlo, Trinxets, Victòria desmai, Viveta i Vivot.

La cooperativa del camp mallorquí lamenta que es perdi una part del patrimoni vegetal de les Illes, però admeten que els darrers anys ja recomanen només 4 varietats: marta, marinada, vairo i soleta.

La ‘Polygala myrtifolia’, que s’ha estès les darreres dècades a molts de jardins per la capacitat d’adaptar-se al clima, i que està florida pràcticament tot l’any, tampoc ja no es podrà sembrar. Se n’han arribat a trobar dues subespècies en un mateix cossiol. És una de les 5 plantes vegetals ornamentals, juntament amb la planta del cafè, el freix, un tipus de mimosa i l’argelaga, que presenten major susceptibilitat al bacteri.

En olivera i vinya els estudis que du a terme Sanitat Vegetal del Govern encara són poc concloents i, de moment, no s’estableix cap límit. Es podrà continuar plantant les varietats autoritzades per la Denominació d’Origen i el reial Decret de potencial vitícola.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Lluc fullana llado 27/01/2018

    llucfullana76@hotmail.comcuants de positius an trobat al baladre de les carreteres ai no que es pubic i no o podem dir em de acabar amb els pagesos i per cert els responsbles de la entrada de materia vegetal a les illes perque encare estan al carrec amb sa que an liada ara o pagen els pagesos moltes fotos els politics i un parell de cents de funcionaris de agricultura ja son mes que pagesos es darrer tancara sa porta


més contingut relacionat

La processó de l’Encontre, una de les més esperades de la Setmana Santa

A Sant Climent feia 53 anys que no es figurava aquest retrobament

Nova jornada d’incidències pel temporal

S’ha cancel·lat el ferri de Baleària de Formentera a Dènia i a Mallorca el vent ha tombat nombrosos arbres

El Parc Nacional Marítim Terrestre de Cabrera es prepara pel seu 28è aniversari

Enguany, hi ha més motiu, després que s'ampliàs en més de 80.000 hectàrees per arribar a prop de 91 mil