SOCIETAT

Els estralls després de la tempesta i Menorca a vista de dron

Aquest dimecres les Illes Balears continuen en avís per pluges i tempestes que poden ser localment fortes o molt fortes


Aquest dimecres les Illes Balears continuen en avís per pluges i tempestes que poden ser localment fortes o molt fortes. Ahir varen ploure més de 100 litres en una hora a Ferreries. Menorca ha tornat marró després de la tempesta. De fet, les fortes pluges han afectat les carreteres .L’hidroplanatge ha provocat dos accidents de trànsit sense ferits. Un ha estat a la carretera que uneix Maó amb Fornells, i l’altra a es Mercadal. L’aigua ha envaït sobretot les zones més planes que travessa la carretera general de Maó a Ciutadella.

Als plans d’Alaior l’acumulació d’aigua a la calçada ha obligat els vehicles a quedar aturats a les voreres a l’espera que el nivell de l’aigua davallés. També ha estat així a es Pla Verd de Ciutadella. De fet, durant gairebé una hora s’ha hagut de tallar el trànsit al quilòmetre 26, a Es mercadal, i els problemes circulatoris amb retencions s’han repetit al llarg de tota la via.

Les pluges també han provocat dos rescats, el d’un grup de ciclistes a Ets Alocs, a Ferreries, i el d’una dona que havia quedat atrapada dins el seu cotxe a Cala Pilar, a Ciutadella. Una altra de les zones més afectades, i no és la primera vegada quan plou amb intensitat, ha estat el Barranc d’Algendar a Ferreries com mostren aquestes imatges captades a la finca des Canaló i S’Aranjassa, on Caritas duu endavant el seu projecte Arbres d’Algendar. Allà mateix s’han registrat aquestes impactants imatges d’un grup de cavalls que s’ha vist enmig de l’aigua que els arribava fins al coll.

Els vesins de Ferreries s’han vist sorpresos per la violència de l’aigua que ha desbordat el torrent, ha envaït les voravies i ha entrat amb força a les cases. Les cases situades als voltants han patit danys. L’aigua no ha tingut pietat de les famílies. Vesins, bombers i treballadors de la brigada municipal han hagut d’ajuntar esforços per treure-la.

El polígon industrial de Ferreries ha estat la zona més afectada pel desbordament del torrent, anegant moltes naus. Els importants danys materials obligaran l’Ajuntament de Ferreries a demanar la declaració de zona catastròfica.

Els treballs dels bombers se centren ara mateix en la neteja de la via pública, especialment dels carrers i naus del polígon.

Incidències a totes les Illes

La línia de tempestes que creua les Illes Balears d’avui i fins al fijous ha provocat incidències a distintes vies i zones: torrents desbordats, inundacions, carreteres tallades i rescats. La gota freda ha entrat a Mallorca de bon dematí deixant fortes pluges arreu de l’Illa. Bunyola, Alcúdia o Cala Rajada són alguns dels indrets més afectats. Les barrumbades han provocat nombrosos problemes a les carreteres.

La previsió per a les pròximes hores

L’episodi de gota freda no ha acabat, continua la possibilitat de precipitacions intenses i persistents que poden arribar a ser torrencials. No es tracta però de precipitacions generalitzades, com ha passat ja les darreres hores, sinó més bé de nuclis que es van formant a l’entorn de les illes que van tocant terra intermitentment i quan ho fan, són molt estàtics, és a dir, descarreguen en àrees molt concretes però durant un període de temps més ampli i persistent.

A totes les illes hi ha qualque punt on la precipitació acumulada d’ahir passa els 100 mm. Ferreries 126,5 mm, S’Albufera 140 mm i St. Joan de Labritja 134 mm, són en definitiva pluges de caràcter torrencial, un element molt característic del clima mediterrani a finals d’estiu i principis de tardor.

Anit han tornat a reactivar-se les precipitacions especialment a Formentera i Eivissa. Les quantitats d’anit i fins a hores d’ara (10:30) han estat de 38 mm al Far de la Mola a Formentera, de 23 mm a St Francesc o 2 mm a es Ca Marí, estacions de Formentera. També el dematí han arribat algunes precipitacions més dèbil al migjorn i llevant de Mallorca, per exemple 5mm a Ses Salines o 7mm a Portocolom.

Ara mateix, tenim poc moviment entorn de les illes, el gruix de les precipitacions es troba a la mar Balear, entre les Pitiüses i València. Per les properes hores no ens podem refiar, ja que les condicions que tenim avui són molt propícies per a que es tornin a generar tempestes i pluges molt quantioses preferentment a les Pitiüses i ponent/migjorn de Mallorca, encara que no es pot descartar de cap manera que caiguin a la resta de l’arxipèlag.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |