X

Estratègies digitals per despertar el plaer per la lectura entre els adolescents

Una desena de centres de les Illes incorporen la plataforma de lectura i cocreació d'històries Fiction Express

07/11/2023

Estratègies digitals per despertar el plaer per la lectura entre els adolescents

Mercè Valero

Prop del 80% dels joves d’entre 10 i 14 anys llegeix llibres en el temps lliure, però el percentatge cau fins al 50% en la franja d’edat entre els 15 i els 18 anys. Això diu una enquesta de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya.

Per fomentar la lectura entre els adolescents, una desena d’escoles de les Illes han implantat la plataforma en línia Fiction Express entre alumnes de secundària. Un dels centres és Sant Josep Obrer, a Palma.

“Els motiva un poc més que la lectura tradicional”, explica la professora de castellà Neus Bibiloni. D’una banda, perquè trien la lectura; i de l’altra, perquè poden parlar en un fòrum amb altres lectors de tot el món i també participar en la creació de la història. Escriptors consagrats com Maite Carranza, Francesc Miralles, Muriel Villanueva i Jordi Sierra i Fabra van escrivint capítol a capítol depenent de les seves decisions.

Als alumnes els motiva la interacció i el fet que sigui digital. “La pantalla tira molt”, reconeix la professora d’anglès Alícia Carbonell. “I a l’adolescència és la manera d’acostar-nos-hi. El que pretenem és que s’enganxin a qualque llibre, i especialment al plaer de la lectura, i que després puguin anar a la biblioteca i tinguin llibres físics“.

Una desena de centres de les Illes, 3.000 alumnes, ja fan servir aquesta plataforma que als professors, a més, els permet tenir lectures per a tots els nivells i controlar el comportament lector de cada estudiant. Fiction Express va néixer el 2012 i es fa servir en 9.000 centres educatius de 60 països, amb 1,2 milions d’usuaris.

07/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris