X

Estrena mundial de les tres ‘dances mallorquines’ de Baltasar Samper

L'arxiu del Regne de Mallorca acull la presentació de les peces inèdites, que es podran tornar a escoltar demà al claustre de Sant Domingo de Pollença

01/09/2018

Estrena mundial de les tres ‘dances mallorquines’ de Baltasar Samper

18

Més de mig segle després de morir, el compositor mallorquí Baltasar Samper ha vist estrenades les seves 3 dances mallorquines per a piano i orquestra de cordes. L’arxiu del Regne de Mallorca va acollir ahir l’estrena mundial d’aquestes peces inèdites. Es podran tornar a escoltar demà al claustre de Sant Domingo de Pollença.

Les peces estrenades són les danses de Son d’artesà, la Dansa dels cossiers i el Ball de sa cisterna, compostes el 1928. Aquesta estrena és un projecte impulsat per Francisco Blanco, president de l’Associació Música i Joves i amb el finançament del Departament de Cultura del Consell de Mallorca.

L’Ensamble Tramuntana, dirigit pel mateix Blanco i Barry Sargent, ha fet la interpretació musical juntament amb l’Escola de Música i Danses de Mallorca, dirigida per Biel Frontera.

Aquesta fita és el resultat d’un treball d’investigació a partir de l’arxiu del músic i compositor mallorquí, i que permet escoltar com sonava la música en què es va inspirar i que només ha arribat per mitjans escrits. Les obres de Samper, inspirades en la música tradicional mallorquina, s’han hagut d’adaptar per poder ser interpretades per altres instruments.

Aquest projecte de recuperació del patrimoni musical s’ha realitzat a partir de la investigació del musicòleg Amadeu Corbera. Ha estat un procés complex, ja que l’arxiu musical es trobava a Mèxic, on el músic es va exiliar després de la Guerra Civil. El passat juny, el Govern de les Illes Balears va adquirir, per 40.000 euros, el fons documental personal del músic procedent de la capital mexicana, que va incorporar a l’Arxiu del Regne Mallorca.

IB3 coprodueix, en aquests moments, un documental sobre el músic, dirigit per Victòria Morell i Lluís Ortas. El film ens acostarà el testimoni del net del folklorista.

Samper, nascut a Palma l’any 1888 i mort a Ciutat de Mèxic el 1966, va ser deixeble de Granados, Pedrell i Risler. El 1907 es va instal·lar a Barcelona per continuar amb la formació com a pianista. A partir del 1922 es va centrar en la investigació del folklore de Mallorca.

El febrer del 1924, Samper va començar a treballar a les oficines de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, on la direcció de la institució li proposà que, amb altres col·laboradors, es fes càrrec de les missions de recerca a les Balears. Aquesta investigació li va servir per treballar les seves pròpies peces.

01/09/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT