X
20

Estudien l’ADN de l’estepa de Cartagena trobada a Cabrera

Dos biòlegs de les Illes hi descobriren la població més abundant del país d'aquesta planta, en perill crític d'extinció

15/12/2022

Estudien l’ADN de l’estepa de Cartagena trobada a Cabrera

Cistus heterophyllus, la planta més amenaçada del país “compareix” per sorpresa a Cabrera.

Ara sabem que a Cabrera hi ha la població més abundant d’estepa de Cartagena del país. Enguany, dos biòlegs illencs, Carles Cardona i Miquel Capó identificaren una seixantena d’exemplars d’aquesta planta, Cistus heterophyllus, considerada en perill crític d’extinció i que és la més amenaçada d’Espanya. Un fet extraordinari, ja que la flora de l’arxipèlag està prou estudiada.

Originalment, descobriren l’estepa de Cartagenea a principi del segle XX, a la localitat murciana, però als anys 70, la mineria arrasà amb totes les plantes conegudes i es donà per extinta. L’any 1986 se’n localitzà una de tota sola a València i als anys 90 trobaren nou individus a Cartagena, desapareguts després en un incendi forestal. De nou, en descobriren una vintena a Múrcia, on la “Jara de Cartagena” és un emblema, preservat i protegit.

A les V Jornades de Recerca de Cabrera, els investigadors illencs han explicat com va ser la troballa excepcional de Cistus heterophyllus, (que s’assembla molt a Cistus albidus, l’estepa banca, comuna a les Illes).

Resoldre el misteri de l’expansió de les famílies de l’espècie

Ara, a Madrid, analitzen mostres de les plantes de Cabrera per aclarir la relació de la subespècie peninsular amb les poblacions de la resta del món, que són a Algèria i al Marroc. L’anàlisi d’ADN de l’estepa de Cartagena de Cabrera, que ajudarà a aclarir el camí de la planta fins als nostres dies, pot torbar-se un parell d’anys.

15/12/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT