X

Europa aprova el protocol de contenció de la ‘Xylella fastidiosa’ a les Balears

El Ministeri de Medi Ambient es reunirà amb la Conselleria per començar a perfilar què espècies es podran plantar després d'aplicar la contenció

19/10/2017

Europa aprova el protocol de contenció de la ‘Xylella fastidiosa’ a les Balears

El comitè permanent de Sanitat Vegetal de la Comissió Europea (CE) ha aprovat aquest dijous el pla de contenció de la ‘Xylella fastidosa‘ a les Illes Balears després de declarar-ho territori infectat, la qual cosa significa que solament s’eradicaran les espècies afectades.

El Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient ha informat d’aquesta decisió a la Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca del Govern, a la qual ha emplaçat a una propera reunió per començar a perfilar què espècies es podran plantar després d’aplicar la contenció. A més, la decisió de la CE permet als estats membre decidir les espècies que es poden sembrar, explica en una nota de premsa la Conselleria.

Brussel·les ha escoltat les reclamacions del Govern que va demanar no aplicar l’eradicació total de la plaga, com recull la directiva europea, per combatre el bacteri.

Amb aquesta decisió, es confirma el protocol de contenció que consisteix a eliminar només els arbres infectats per Xylella i cercar altres positius al seu voltant, la qual cosa porta fent les Balears des de gener.

El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, va prendre aquesta decisió després d’haver-se aplicat el protocol d’eradicació al primer positiu que es va detectar a l’octubre de 2016 en Porto Cristo, que consisteix a eliminar la planta infectada i tots els possibles hostes, que són més de 300, en un radi de 100 metres.

“Són molt bones notícies”, ha valorat Vidal, per qui la decisió europea suposa recollir “el fruit d’un any de treball” gràcies a la implicació dels tècnics d’Agricultura i tot el sector. Europa “reconeix la tasca ben feta d’aquest Govern i recolza les mesures que ha desenvolupat”, ha destacat Vidal. Per al conseller és un “gran triomf”, ja que en menys d’un any s’ha acceptat la contenció per a les Balears i es permet també a Còrsega, que porta dos anys amb l’eradicació, aplicar-la.

Vidal es va reunir al març a Brussel·les amb els representants de l’Estat en la Unió Europea, diversos eurodiputats i el director general de Salut i Seguretat Alimentària de la CE, Xavier Prats, per abordar aquest tema.

19/10/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris