X

Europa autoritza el polèmic herbicida glifosat durant 10 anys més

Espanya es mostrava partidari de continuar permetent-ne l'ús, fet que indigna els ecologistes

19/11/2023

Miquela Valls

El glifosat és un potent herbicida que es fa servir per controlar la vegetació de les voreres de les carreteres i a la pagesia. D’ús molt estès, de cada vegada són més els agricultors que cerquen altres productes més benèvols. De fet, el coordinador d’Unió de Pagesos de Mallorca, Joan Gaià, assegura que els joves professionals ja no utilitzen cap de les  marques que contenen aquest producte químic.

Els ecologistes alerten també que l’ús del glifosat posa en perill la biodiversitat i la salut de les persones. L’Organització Mundial de la Salut el 2015 va alertar sobre els seus possibles riscos cancerígens, un fet que ha generat milionàries demandes a Bayern i Monsanto, que comercialitzen l’herbicida, però l’Agència Europea de Seguretat Alimentària en nega la relació amb el càncer, i en això s’ha basat Europa per continuar permetent-ne l’aplicació, ja que el permís acabava el pròxim 15 de desembre. Concretament, l’Agència Europea va concloure al juliol que el nivell de risc no justifica la prohibició, sempre que l’ús del pesticida s’acompanyi amb mesures que atenuïn els riscos en la salut dels humans, els animals i el medi ambient, tot i que l’informe va admetre que algunes qüestions no van poder ser avaluades.

Això ha generat divisió entre els socis europeus. Espanya es mostrava partidària de continuar permetent-ne l’ús, mentre que França i Alemanya defensaven no allargar més la moratòria i prohibir-lo, tot i que en la darrera votació tampoc no hi han votat en contra i s’hi han abstengut. Com que els estats membres no es posaven d’acord sobre si prohibir o no l’ús d’aquest herbicida, finalment ha estat l’executiu comunitari qui ha pres la decisió de permetre aquest producte.

Més control

Fins ara el glifosat es pot comprar als centres de jardineria per a ús particular, en pot petit, sense carnet d’aplicador per gestionar desbrossaments de solars o plantes i herbes indesitjades al jardí. I segons sembla, aquest sí que, segons els tècnics agrícoles, té els dies comptats. Ens expliquen que una vegada acabat l’estoc ja no se’n podrà adquirir més per poder controlar exactament la traçabilitat del seu ús.

Tot i allargar-se el seu ús 10 anys més, cada país continua sent competent per restringir-ne el maneig si ho considera necessari.

19/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris