X

Exceltur i sis ajuntaments, entre els quals València, Barcelona i Madrid, demanen una regulació dels habitatges turístics

Reclamen que el govern espanyol estableixi un marc general, elimini la ligitiositat i estableixi el camp de joc d'operadors i consumidors

22/11/2022

Exceltur i sis ajuntaments, entre els quals València, Barcelona i Madrid, demanen una regulació dels habitatges turístics

Exceltur i els ajuntaments de Barcelona, Madrid, Màlaga, Sevilla, Sant Sebastià i València apel·len al govern espanyol a regular els habitatges turístics, que han crescut en els darrers anys de manera “descontrolada”, i l’aportació de la qual a l’economia i l’ocupació és menor que la dels hotels.

L’aliança turística i aquests sis ajuntaments -de tots els colors polítics, segons ha destacat el vicepresident executiu d’Exceltur, José Luis Zoreda,- han col·laborat en la iniciativa ReviTUR, un estudi que analitza aquest fenomen en les 20 ciutats de major grandària turística amb enquestes a 2.400 residents.

El president d’Exceltur, Gabriel Escarrer, ha apel·lat en la presentació de l’informe a “controlar el poti-poti dels darrers anys”, ja que en una dècada les places en destins urbans s’han doblat, des de 347.000 en 2010 a gairebé 790.000 en 2019.

Per això, demanen una regulació clara sobre aquest segment per part del govern central –en l’àmbit mercantil i no en el de l’habitatge– que estableixi un marc general, elimini la ligitiositat i estableixi el camp de joc d’operadors i consumidors.

La regulació hauria de centrar-se en establir amb claredat la delimitació de l’activitat turística en habitatge i el disseny d’un contracte específic que delimiti els drets i deures dels subjectes que intervenen.

S’haurien de regular també les plataformes que comercialitzen aquests habitatges i reforçar el paper de les comunitats de veïns perquè puguin demanar una permís previ per majoria qualificada.

Exceltur considera que la pròxima presidència espanyola de la Unió Europea (UE) hauria d’aprofitar-se per a impulsar aquesta regulació perquè el fenomen s’està produint amb la mateixa intensitat en tot el continent.

Entre els grans països del món només el Japó ha regulat de manera estricta aquestes plataformes, la qual cosa va treure del mercat entorn del 70% d’aquesta tipologia d’habitatges perquè va obligar a aquestes webs al fet que només acollissin habitatges perfectament legalitzats.

22/11/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT